Malajzia, az ezerarcú természet hazája

A természet vad szépsége, az érintetlen egzotikus táj és a gazdag maláj kultúra olyan mesebeli világot teremtettek, ahol a múlt tradíciói és a mai világ modernitása csodálatos összhangot teremtettek. Malajziát nem elég látni, ízig-vérig meg kell tapasztalni, ami biztos rabul ejti a kalandor utazó szívét.

Malajziát talán sokan még ma is a gyerekkorukban népszerű Sandokan hőstetteivel azonosítják, de a művelt utazók és kalandorok már tudják, hogy az 1957-ben brit uralom alól felszabadult délkelet-ázsiai ország hírnevét és természeti szépségeit elsősorban rendkívüli változatosságának köszönheti. A nagyjából Németország területével megyegyező nagyságú államszövetség két részre tagozódik. Az Egyenlítő közelében fekvő Maláj- félszigetet sűrű erdők borítják, amelyen egy hegyvonulat húzódik keresztül. Az ország legmagasabb pontja azonban a szomszédos Borneó szigetén található: a Kinabalu meghaladja a négyezer métert is. A trópusi erdők, a mangrove uralta mocsárvidék, a tengerpartot övező síkságok és a hegyvidék ezerarcú élővilágot és számos endemikus fajt tár fel a természet csodái iránt fogékony ember előtt, és kivételes hellyé varázsolják a maláj földet.Tulai

Óriási mészkőbarlangokra is bukkanhatunk itt, a Niah Nemzeti Parkban lelt ősemberi maradványok pedig az emberiség múltjába kalauzol el minket. Páratlan adottságai miatt az UNESCO Malajzia két nemzeti parkját, a Gunung Mulut és a Kinabalut is a világörökség részévé nyilvánította. A gazdasági fejlődés igazi ipari országgá változtatta az egykor mezőgazdaság uralta államot, és az érintetlen tájképet számos óriásberuházás is átformálta. A modern Malajziát nagyszerűen jelképezi Kuala Lumpur üzleti negyedének ékessége, a több mint 450 méter magas Petronas ikertornyok, amelyek egészen 2003-ig a világ legmagasabb épületének számítottak.

Képek: azsiaspecialista.hu