„A természet élménytára”

A Poroszló térségében helyet foglaló Ökocentrum 2012 óta családi élményközpontként és állatkertként üzemel, s a Tisza-tó élővilágába és a helyi bioszféra működésébe enged bepillantást. A létesítmény interaktív módon, játékos szemüvegen keresztül mutatja be a környező természeti kincseket kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A természet élménytárának épülete felszálló madarat formáz, melyet Kertai László, Ybl-díjas építész tervezett.  A többszintes objektum állandó és időszaki kiállításaival, háromdimenziós mozitermével, játszószobával és kilátótornyával várja az élővilág szerelmeseit.

ökocentrum1A látogatóközpont fő mutatványa az egymillió liter össztérfogatú édesvízzel teli akváriumrendszer, melybe a térség vízi és vízparti életközösségeire jellemző fajok példányait telepítették. A kiállításra érkezőket bámulatos víz alatti világ fogadja, mely olyan ritka halfajoknak ad otthont, mint a magyar bucó, a lápi póc és a petényi márna, az üvegalagútnál pedig a Magyarországon egykoron nagy halászati jelentőséggel bíró halóriás, a viza 2 méteres egyedei úsznak át a fejünk fölött.

A szabadidőpark és állatkert mottójához hűen („ismerd meg a természetet”) közvetlen módon, testközelből igyekszik bemutatni az itt megtalálható állatokat. A parkhoz tartozik többek között egy szárazföldi és vízi játszótér és egy külső rendezvénytér is. A centrum kínálta lehetőségek egyike a szigetekkel szabdalt különleges vízi világ felfedezése is.

A Tisza-tavi Ökocentrum tehát azt hivatott bemutatni, hogy az ember és az élővilág közti harmonikus együttműködés és az együttélés megvalósítható, ami a jövő szempontjából az egyetlen, ökológiailag fenntartható ösvény.