A 12 Apostol

A valójában 9 sziklából álló, 12 Apostol nevű szikla együttes nem messze Port Campbell városától, a Port Campbell Nemzeti Parkban, Melbourne-től pár órányi autóútra található. Az óceánból fenségesen kiemelkedő sziklákat a víz és szél ereje formálta hosszú évmilliókon keresztül.

The_Twelve_Apostles

A szárazföldön található mészkősziklák pusztulása 10-20 millió évvel ezelőtt kezdődött. A szelek és viharok folyamatosan erodálták a puha mészkövet, barlangokat alakítva a sziklákban. A barlangokból az idők folyamán boltívek lettek, majd amikor azok teteje beszakadt, több tízméteres sziklaalakzatok maradtak a vízben, amelyeket a hullámok választanak el a parttól.

The_Twelve_Apostles_Victoria_Australia_East

A 12 Apostol különösen napfelkeltekor és napnyugtakor nyújt káprázatos látványt, amikor az árnyékban sötét sziklák tündöklő sárgává változnak. 2005 júliusában a 9 mészkőszikla egyike, egy mintegy 45 méter magas sziklatorony a látogatók szeme láttára az erózió következtében leomlott, maga után hagyva egy 10 méter magas kőkupacot. Így a 12 Apostolból már csak 8 maradt…