Színezd újra – A zöld 50 árnyalata

A Green Over Gray (vagyis a zöld a szürke felett) névre hallgató vállalat arra az ökotudatos és meglehetősen kreatív feladatra vállalkozott, hogy megalkotja minden idők egyik legnagyobb zöldfalát. A St Lawrence folyó által inspirált  Hullámok névre keresztelt, mintegy 11.000 különböző növényből kreált konstrukció – melyek között megtalálható filodendron, a gyömbér, a füge vagy a békeliliom – közel 100 láb magas, a teljes felület pedig 199 négyzetméter.

Egy csipetnyi zöld történelem

Patrick Blanck francia botanikus fejéből pattant ki a 80-as évek végén az a paradigmaújító ötlet, mely aztán futótűzként terjedt világszerte, hogy a helyhiánnyal küszködő városok a szokványos, vízszintes kerteket függőleges társaikkal helyettesítsék. Az ég felé törő külső megoldások mellett megjelentek belső társaik is, melyek eleven, organikus tapétaként rendezik ujjá a hagyományos lakberendezéssel és építészettel kapcsolatos fogalmainkat. Az esztétikai értékeken túl számos környezetkímélő megoldással bír a kreatív ötlet: a zöld falak oxigént termelnek, megkötik a levegőben található szén-dioxidot, a belső terekben pedig szabályozzák a hőmérsékletet, gondoskodnak a páratartalomról, így tökéletes megoldás a nagy beltérrel rendelkező irodaházak számára.

 

Patrick Blanck vertikális kertje a londoni Athenaeum Hotel falán

Patrick Blanck vertikális kertje a londoni Athenaeum Hotel falán

Esztétikum és praktikum a négyzeten

A Green Over Gray vállalkozása – megkerülve a hagyományos ültető dobozokat – egyedülálló könnyűszerkezetek kialakításának felhasználásával valósult meg, ami tulajdonképpen újrahasznosított palackokból áll. Patrick Poiraud, a cég vezetőjének (s egyben társalapítójának) elmondása szerint az általuk tervezett élő fal a legmagasabb beltéri, hidroponikus rendszeren alapuló függőleges kert a világon, mely mintegy eleven, energiatakarékos műalkotásként biztosítja a beltéri levegő tisztaságát, az akusztikai minőséget, növelve ezáltal az ingatlan értékét.