Findhorn, a világhírű skót ökofalu

Findhorn egy aprócska félszigeten található, az Északi-tenger partján. Északról a tengerpart karolja át, érdekes mintázatú homokdűnéivel, csiszolt kövekkel borított partvonalával és tüskés bozótosaival.  A falut délnyugatról egy kisebb öböl határolja, amely több száz madárfajnak ad otthont.

findhorn_1

A közösség eredetileg a növénytermesztést helyezte előtérbe, azonban ma már élelmük kisebb részét termelik meg helyileg, hogy több szellemi táplálékot vehessenek magukhoz. Manapság a legnagyobb hangsúlyt a fizetős programokra, illetve workshopokra helyezik.  Ezeknek a kezdeményezéseknek köszönhetően a Findhorn ökofalu teljesen önfenntartó és független módon éli mindennapjait.

findhorn_3

A findhorni házakat az úgynevezett épületbiológia elve alapján építették, amely az ember és az épített környezet komplex kölcsönhatását vizsgálja. Az épületbiológia szerint a házakat harmadik bőrünknek kell tekintenünk, melynek anyagcseréjéért felelősséggel tartozunk.  A lakosok különös gondot fordítanak az alternatív energiaellátásra, a víz- és szennyvíztisztításra. A Living Machine névre keresztelt pálmaházuk biológiai folyamatok segítségével tisztítja a falu szennyvizét.