17 évesen a Mount Everesten

Egy brit fiatal hegymászó, George Atkinson új rekordot állított fel: ő a legfiatalabb, aki megmászta a világ hét kontinensének legmagasabb csúcsai közül az összeset. George a Mount Everesttel tette fel az i-re a pontot.

Május 26-án, nepáli idő szerint reggel negyed kilenc körül George Atkinson elérte a világ tetejét: megmászta a 8848 méteres Mount Everestet. Ezzel hivatalosan is rekordot állított fel: ő ugyanis a legfiatalabb hegymászó, aki a „Seven Summits” csúcsokat, azaz a hét kontinens legmagasabb csúcsait megmászta.

George vállalkozása 11 évesen kezdődött, amikor megmászta a Kilimandzsárót. 13 évesen az Elbruszt, a Kaukázus legmagasabb csúcsát, majd az Argentínában található Aconcagua hegyet. Ekkor 14 éves volt. Hamarosan a repertoárjában tudhatta az alaszkai Mount McKinley-t és az Antarktisz Mount Vinsonját.

George Atkinson

A korábbi csúcstartó az amerikai Johnny Collinson volt, aki 17 évesen mászta meg a hét hegyet. George azonban csak tegnap töltötte be a 17. életévét, így pár héttel megverte Johnny-t. Úgy tűnik azonban, hogy ő sem örülhet sokáig a sikernek: a következő „trónkövetelő”, a kaliforniai Jordan Romero már a nyomában van. Ő idén lesz 14 éves, de már csak az antarktiszi csúcs hiányzik a tarsolyából, így jó eséllyel indul a rekord megdöntéséért.