Kenuval az Atlanti-óceánon

Rakonczay Gábor kalandor nem mindennapi expedícióra vállalkozott: egy – külön erre a célra – Fa Nándor által készített, modern kenuban készül átkelni az Atlanti-óceánon. Az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja tervei szerint vasárnap indul el kalandos útjára.

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött ismét hajóba száll. A cél ismét az Atlanti-óceán, de – ellentétben az előző expedícióval, amikor Rakonczay Viktóriával ketten vágtak neki a víznek, ezzel elnyerve számos patinás díjat, mint például Washingtonban a National Geographic Adventure, az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjat, Londonban Guinness World Records kitüntetést, az általuk tervezett Tűzhangya pedig a Magyar Formatervezési Díjat – Gábor ezúttal egyedül indul útnak. A kifejezetten erre az expedícióra készített kenut Fa Nándor álmodta meg és hívta életre – persze nem egy klasszikus kenut kell elképzelnünk, a hajó felszerelésének része a VHF rádió, Iridum satelit telefon, Argos nyomkövető rendszer, 2 kézi GPS és egy chartplotter, kézi vízkészítő, EPIRB, kompasz, radarreflektor is, és még sok más, a kalandot biztonságosabbá tevő készülék.

Az energiaellátást egy 50 wattos napelem biztosítja, ami egy töltésszabályzón keresztül tölti fel az akkumulátort, így folyamatosan ellátja energiával a hajó fogyasztóit. Gábor az óceánátkelési szakaszban 5200 kilométert tesz majd meg 80 nap alatt; úticélja a Karib-szigeteki Antigua, ahova a tervei szerint április 10-én érkezik meg. Gábor az Iridum telefonon fogja tartani a kapcsolatot a szárazfölddel (ide egyébként sms-t is lehet számára küldeni Viktórián keresztül, aki egyben a háttércsapatot is jelenti). Az ivóvizet egy speciális kézi víztisztítóval vagy sóevővel készíti el a fedélzeten, ami eltávolítja az átszűrt/átpumpált vízből a sót, mely így ihatóvá válik.

Gábor egy nap több mint 14 órát evez majd, és alig 4-6 órát alszik, ezt is több részletben. És hogy mi a legnagyobb kihívás számára az expedíció során? „A nyolcvan napra tervezett kenuzás a fizikai és technikai felkészültség mellett elsősorban mentális felkészültséget igényel. Az egyedüllét és a civilizáció hiányának leküzdése igen komoly kihívás egy ilyen hosszú expedíción” – írja az expedíció honlapján.

Szeretnéd lelkesíteni Gábort az expedíción? Az út során bárki felveheti a kapcsolatot a kalandorral: sms üzenetet lehet küldeni neki 160 ékezet nélküli karakterrel, amit, ha elküldetek az info@rakonczay.hu e-mail címre, Viktória továbbítja Gábornak az óceánra.