Újabb űrrobot a szalagon

Az ESA (European Space Agency, Európai Űrügynökség) megalkotta Robonaut2 kisöccsét, Justint. Az űrrobotot hamarosan a Nemzetközi Űrállomásra fogják felküldeni, hogy segítse az asztronauták munkáját az ESA Columbus laboratóriumában.

Az ESA célja Justin és az őt követő további tervek fejlesztésével, hogy az eddig még ismeretlen bolygókat emberi kockázat nélkül, távirányítású robotokkal fedezhessék fel. Az űrügynökség tervei szerint két-három éven belül olyan robotot is alkotnak, amely teljesen le tudja majd másolni az űrállomáson kutató asztronauták mozdulatait.

Az ESA jelenleg azon dolgozik, hogy összekösse az Űrállomást a Földdel, így a robotot az asztronauták az űrből tudják majd irányítani. Ez egyfajta szimuláció arra, hogyan viselkedne a robot egy másik bolygó felszínén. Az összekötő kapcsolatot Meteronnak (Multi-purpose End-To-End Robotic Operations Network) nevezték el.

„Először is fel kell állítanunk egy kommunikációs szabványt, majd létre kell hoznunk egy olyan szabályzatot, amely megkönnyíti az asztronauták együttműködését a programban. Egyik sem egyszerű feladat” – nyilatkozta Kim Nergaard, a Meteron operációs menedzsere.

A kutatók már Justin továbbfejlesztésén is dolgoznak: a jövőbeni robot egy különleges vázat visel majd, amelynek érzékelői lehetővé teszik, hogy az őt irányító ember érzékelje azokat a külső hatásokat, amiket a robot is észlel. Ha a robot egy bolygón felemel majd egy követ, az irányító asztronauta is meg tudja majd tapintani – az űrállomás biztonságos falai közül.

Ezek az elképzelések egyenlőre még csak az ESA kutatóinak fejében léteznek, de Justin megalkotásával már megtették az első lépést a tervezés és megvalósítás felé.