Hogyan utazz zölden?

Néhány apró változtatással utazásod során is tehetsz valamit a környezetedért. Íme néhány tipp, amellyel könnyedén zöldebbé teheted a kalandod!

Utazás

Ha mindenképpen repülővel utazol, válaszd a legrövidebb útvonalat – kevesen tudják, de a repülőgépek rendkívül környezetszennyezők. A kerozin elégetésével annyi káros anyagot juttatnak a légkörbe, amennyit egy átlagos személyautó három hónap alatt pöfékel ki magából – sőt, a repülőgépek közvetlenül a légkör felsőbb rétegeibe engedik ki ózonkárosító hatású végterméküket, a nitrogén-oxidot, így ez sokkal károsabb, mint a földfelszín-közeli kibocsátás. Ha megteheted, hogy ne repülővel utazz, válaszd a vonatot, mivel így a te szervezetedbe is sokkal kevesebb káros anyag kerül. Még jobb megoldás, ha környezetbarát autót bérelsz, ez azonban ma még csupán kevés helyen elérhető.

Desztináció

Bármilyen országba is készülsz, ma már igen nagy az esélye, hogy találsz olyan szálláshelyet, amely legalább egy részben megújuló energiából működik, vagy legalábbis törekszik a környezettudatosságra. Nem feltétlenül kell víz és áram nélküli bungalókra asszociálnod, ha a környezetbarát szállásokról van szó: ékes példa erre az ománi Zighy Bay Six Senses wellness üdülő, amely 2010-ben elnyerte a Green Guardian Awardot (Zöld Őrző Díj) – a zöld hotel a legnagyobb luxusszállodák minőségével vetekszik. Mielőtt utazol, tájékozódj a desztinációd környezetében található hotelekről és szállodákról, és válaszd azt, amely a fenntartható fejlődés és a környezetbarát működés mellett teszi le a voksát. Ezen az oldalon könnyedén tájékozódhatsz a lehetőségekről.

Mindennapok

Az utazásod során is bevethetsz néhány olyan zöld trükköt, amelyeket otthon is sikerrel alkalmazhatsz, ha szeretnél kicsit odafigyelni a környezetedre. Ne zuhanyozz órákig, igyekezz minél hamarabb végezni a mosakodással. Ha fogat mosol, zárd el a csapot közben. Ha elhagyod a szobát, kapcsold le a klímát és a villanyokat, húzz ki mindent a konnektorból. Nézz utána, hogy a szálloda szelektíven gyűjti-e a hulladékot, és ha igen, tégy úgy te is! Használd többször a kéztörlőket és törölközőket, ne cseréltesd őket minden nap, és hozd el saját fogmosó poharadat ahelyett, hogy a helyi, előre csomagolt műanyagot használnád. Ezek a tippek igazán nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, mégis sokat segíthetnek abban, hogy zöldebben, környezetbarát módon utazhass.