Újra csúcsot döntött a 15 éves Romero

A 15 éves Jordan Romero december 24-én felért az antarktiszi 4,897 méter magas Mount Vinson csúcsára. Ezzel ő lett a legfiatalabb, aki a hét kontinens legmagasabb hegyét megmászta.

A legtöbb 15 éves fiú a focipályán koptatja a bőrt vagy a számítógépe előtt üti a billentyűzetet – nem úgy, mint az amerikai Jordan Romero, aki december 24-én felért az antarktiszi 4,897 méter magas Mount Vinson csúcsára. Ezzel Romero lett a legfiatalabb, aki a hét kontinens legmagasabb hegyét megmászta. Romero a 16 éves brit tinédzser, George Atkinson elől orozta el a címet.

Romero nem most döntött először csúcsot: 10 éves volt, amikor ő lett a legfiatalabb expedítor, aki megmászta a 5,895 méteres Kilimandzsárót, Afrika legmagasabb hegycsúcsát. Ugyanebben az évben meghódította Európa legmagasabbikát, az Elbruszt, majd szépen lassan az összes többi csúcsot is maga mögött tudta.

Utoljára 2010-ben mászott fel a Mount Everestre, amely után már csak az antarktiszi expedíciója volt hátra. A Mount Vinsont édesapjával és mostohaanyjával teljesítette, ráadásul egy nappal előbb, mert az időjárási viszonyok annyira jók voltak, hogy karácsony első napja helyett már 24-én feljutottak az Antarktisz legmagasabb csúcsára.