Egyedül körbevitorlázza Amerikát

Több mint 4000 kilométert vitorlázott 27 láb hosszú vitorlásán Matt Rutherford, aki újév napján kerülte meg a Horn-fokot, és ezzel utolsó szakaszához ért az Észak- és Dél-Amerikát megkerülő útjának.

Matt útjával meg szeretné mutatni mindenkinek – különösen a fogyatékkal élőknek -, hogy nincsenek határok, bármit el tudnak érni az életben. Matt a CRAB (Chesapeake Region Accessible Boating, Chesapeake Régió Akadálymentes Hajózás) egyesület önkéntes tagja, amely egy non-profit vitorlásszervezet a fogyatékkal élők számára. A 4000 kilométeres útja során a vitorlázó a CRAB számára gyűjt adományokat.

Matt, ha sikeresen befejezi kalandját, a Guinness-rekordok könyvébe is bekerül, mint az az ember, aki a leghosszabb utat hajózta végig egyedül, megállók nélkül.

„Vitorlás közegekben a Horn-fok körbehajózása már magában hatalmas teljesítmény” – mondja Gary Jobson, a US Sailing elnöke, elismert vitorlás szakíró. –„Ehhez hozzájárul még az is, hogy Matt teljesen egyedül tette meg az utat.”

Matt egy negyvenéves,27 lábhosszú vitorlással teszi meg ezt a több mint 4000 kilométeres utat, amelynek az újév napján, a Horn-fok megkerülésével utolsó szakaszába ért. Tervei szerint március 1-jén, 300 nappal elindulása után érkezik majd meg céljához, miután körbevitorlázta Észak- és Dél-Amerikát is.

Mattnak nem újdonság a tenger: a húszas évei elején saját magától tanult meg vitorlázni, azóta többször áthajózott az Északatlanti-átjárón is.