Még mindig nincs hír a magányos atlanti kenusról

A nagyközönségnek aligha kell bemutatni Rakonczay Gábort, az ismert magyar tengeri kalandkereső fiatalembert. Feleségével, a hozzá hasonlóan elszánt Rakonczay Viktóriával együtt akkor vált  ismertté a nevük, amikor a kettős vegyes atlanti kenus átkelés új világrekordját beállítva, 51 nap 6 óra és 10 perc alatt szelték át az Atlanti-óceánt a Kanári-szigetek és a karibi Antigua között. Ez alatt a páratlan óceáni átkelésen összesen 2.808 NM ( tengeri mérföld), azaz 5.200 kliométeres távolságot tettek meg, rekordidő alatt. Eredményüket a National Geographic Society az “Év kalandja” díjjal, míg a Guiness World Records külön elismeréssel díjazta.

Az Atlanti-óceán kemény terep a tengerészek számára (Kép: atlantix.eu)

Gábor -igazi, nemes értelemben vett kalandorként -, azonban nem ült a babérjain, hanem újabb egyedülálló vállakozásba kezdett. Amit a fejébe vett, az még eddig senkinek sem sikerült; magányosan átkenuzni az Atlanti-óceánt. A sok ezer mérföldes tengeri kenuzási tapasztalattal rendelkező fiatalember az új, komoly kihívással és veszélyekkel együttjáró kalandjára is alaposan felkészült. Az átkeléshez szükséges speciális tengeri kenut barátja és támogatója, a legendás hírű első magyar földkerülő vitorlázónk,  Fa Nándor tervezte és építette meg számára.

A speciális kenut Fa Nándor tervezte és építette (Kép: atlantix.hu)

Az út második, és legnehezebb szakasza a Kanári-szigetek térségéből indult, ahonnan először délnyugati, majd nyugati irányba fordulva tervezte az óceán áthajózását. Múlt hét hétfőn jelentkezett be utoljára a műholdas telefonon, így ez az utolsó ismert pozíciója. Annak ellenére, hogy már több mint egy hete  nincs kapcsolat a bátor kenussal, felesége, Viktória mégsem aggódik komolyabban. Ugyanis közös átkelésük során is előfordult olyan eset, hogy az erősebb hullámzás és a nagy pára miatt az elektromos berendezések átmenetileg csődöt mondtak, és így ideiglenesen nem volt rádiókapcsolatuk.

Rakonczay Gábor fiatal kora ellenére már tapsztalat óceánjáró (Kép: atlantix.hu)

A térségben a meteorológiai viszonyok  az elmúlt héten megfelelőek voltak. A 14-18 csomós ( 26-33 km/órás) szélsebesség, és a hullámzás sem jelent közvetlen veszélyt. Rakonczay Viktória biztos benne, hogy műszaki probléma miatt szakadt meg férjével a kapcsolat. Mindenesetre, a szenegáli parti őrség megkezdte a magányos kenus felkutatását. A hatóság figyelmeztetést küldött a térségben haladó hajóknak, illetve kérte segítségüket Rakonczay Gábor keresésében. Reméljük, hogy a bátor hajós egészséges, és tovább folytathatja a magyar kalandtúrák sorában úttörő küldetését!