Az Armstrong-vonalon túlról ugrott Baumgartner

A Red Bull Stratos projekt újabb, személlyel végrehajtott repülési fázisában az osztrák Felix Baumgartner körülbelül 21 800 méter magasságból ugrott ki egy űrkapszulából. A 42 éves sportoló egy héliummal töltött óriási ballonhoz kapcsolt űrkapszulával az úgynevezett „Armstrong-vonal” fölé emelkedett.

Felix Baumgartner pontosan 9:50 perckor ért földet ejtőernyőjével az új-mexikói sivatagban, majdnem 40 kilométerre Roswelltől, miután űrruhájában sikeresesen végrehajtotta a magaslégkörbe tett kiruccanását. Az osztrák extrém sportoló mindössze 1 óra 40 perccel korábban szállt fel Roswellből egy héliummal töltött 50 méter magas ballonhoz kapcsolt hermetizált kapszula fedélzetén, amellyel 22 000 métert megközelítő magasságba emelkedett.

Az expedíció célja az volt, hogy az úgynevezett „Armstrong-vonal” fölé repüljenek, és első alkalommal végezzenek teszteket valós körülmények között.  A sztratoszférának  az emberek számára zord területe ez, ahol a folyadékok elpárolognak, és a hőmérséklet akár mínusz 60 Celsius alá is süllyedhet. A rendkívül ritka, oxigénszegény környezet miatt az emberek ebben a zónában nem tudnának túlélni szkafander nélkül, amely védi őket a nyomáscsökkenés és az oxigénhiány negatív hatásaitól. A magaslégkörbe való eljutáshoz Baumgartnernek először egy, a Földhöz közelebb lévő zónán, a troposzféra és az alsó sztratoszféra közötti, ún. tropopauzán kellett áthaladnia. A felemelkedés első 300 méterén baleset esetén nem lenne esély a menekülésre, mivel nem lenne idő kijutni a kapszulából vagy kinyitni az ejtőernyőt.

A felemelkedés a kívánt magasságra és a kapszulából való kiugrás pontosan a tervek szerint alakult. Baumgartner 600 km/h-t megközelítő sebességgel zuhant a föld felé. Elmondása szerint a feladat legnehezebb része a rendkívüli hideg elviselése volt. „Alig tudtam mozgatni a kezemet. Ennek megoldására valamit még ki kell találnunk” – mondta. Az osztrák sportoló hozzátette, hogy hozzá kell szoktatnia magát a magaslégkör elképesztő dimenzióihoz. „Amikor már egy ideje zuhantam, ki akartam nyitni az ejtőernyőmet, de rájöttem, hogy még mindig 15 000 méteres magasságban vagyok” – mesélte.

Annak ellenére, hogy csak egy próbaugrásról van szó a majdnem 37 kilométer magasságból nemsokára végrehajtott ugrás előtt, Baumgartner már így is beírta nevét a rekordok könyvébe. Ő a harmadik ember, aki ilyen magasságból hajtott végre ugrást, és túlélte. A két másik rekorder az orosz származású Eugene Andrejev és az amerikai Joseph Kittinger, akik mindketten az 1960-as években hajtották végre hőstettüket. Kittinger, a 83 éves élő legenda mentorként működik közre a Red Bull Stratos projektben, és ő irányította Baumgartner próbarepülését a roswelli irányítóközpontból. Kittinger egy majdnem 100 főből álló csapat tagja, amelybe a természettudományok, az orvostudomány és az űrkutatás területéről toborozták a legelismertebb szakértőket a küldetéshez. A projekt műszaki vezetője, Art Thompson részt vett a lopakodó bombázó építésében, az egészségügyi vezető, Dr. Jon Clark pedig hat űrrepülőgép legénységének orvosaként szolgált.

.

 

A teszt során bebizonyosodott, hogy nem csak a kapszula működik pontosan a tervnek megfelelően, hanem az óriási sztratoszférikus ballon is, ahogy azt a ballonszakértő, Ed Coca is igazolta. A törékeny óriást, amelyet csak az indulás előtti este töltöttek meg a 14 000 köbméternyi héliummal, pontosan a tervnek megfelelően majdnem 30 méteres magasságban eresztették le. Az űrkapszulát, amellyel Baumgartner felemelkedett, egy robbanószerkezettel távolították el az ejtőernyővel együtt a  ballonról, és az ejtőernyő segítségével hozták vissza a Földre.

„A teszt tökéletes motiváció a csapat számára, a következő lépéshez” – mondta Baumgartner széles mosollyal, miután korábban a héten két felszállási kísérlete is meghiúsult.” Az új-mexikói sivatag az elkövetkező hetekben túl szeles lesz, ezért ilyen ballonnal nem fognak tudni felszállni. A szeles időszakot követően még egy teszt lesz 27 000 méteres magasságból, mielőtt Baumgartner és a csapat az idei év folyamán megkísérli megdönteni a rekordot.

Forrás és képek: Red Bull

Kapcsolódó cikkeink:
Baumgartner készen áll a rekorddöntő sztratoszféraugrásra
A magyar Afrika-kerülő expedíció
Forradalmi újítás a deszkás sportok szerelmeseinek