Mágneses baktériumokkal épülhet a jövő bioszámítógépe

Mágnest készítő baktériumok? A jövő számítógépei talán ezek segítségével készülhetnek el, méghozzá nagyobb merevlemezzel és lényegesen nagyobb teljesítménnyel. A Leedsi Egyetem kutatóinak beszámolója.

A Leedsi Egyetem kutatói egy olyan baktériummal kísérleteztek, amely a vas „elfogyasztása” után mágneses felületet hoz létre úgy, hogy magán belül alakít ki apró mágneseket. A kísérletek során a tudósok azt is megfigyelhették, hogy a baktériumokban található fehérjék hogyan formálják és tartják kordában ezeket a nanomágneseket, így már a baktériumokon kívül, laboratóriumban is újra tudják alkotni a folyamatot.

A kutatást dr. Sarah Staniland, a Leedsi Egyetem fizikai és asztronómiai tanszékének kutatója vezette a Tokiói Mezőgazdasági Egyetemmel szoros együttműködésben. A csapat abban reménykedik, hogy sikerül egy olcsóbb, környezetbarát módszert kifejleszteniük a jövő elektronikus gépei számára.

Mikroszkopikus felvételek a baktériumról

“Ahogy a számítógépek alkatrészei egyre kisebbek lesznek, hamarosan elérjük a hagyományos elektronikai gyártás határait… A természet felkínálja nekünk erre a problémára a tökéletes megoldást” – nyilatkozta dr. Stanilard.

A mágneses felületet a Leedsi Egyetem egy PhD diákja, Johanna Galloway hozta létre olyan fehérje segítségével, amely tökéletes magnetid-nanokristályokat hoz létre a Magnetospirillum magneticum baktérium belsejében. Ez a baktérium vizes környezetben él, például tócsákban vagy tavakban, a felszín alatt, oxigénhiányos állapotban. Úgy úszik a vízben, hogy követia Föld mágneses vonalait. Amikor a baktérium vasat fogyaszt, akkor azzal a szervezetében lévő fehérjék kapcsolatba lépnek, és apró magnetit kristályokat hoznak létre.

Ezt a technológiát alkalmazhatnak a jövőben a számítógépekben az információ továbbítására.

Forrás: Leedsi Egyetem