Vitorlát bontott az Africa-Europe Challenge!

Május 25-én, amikor a világ Afrika Napját ünnepelte, kezdetét vette a két kontinens várhatóan egyik legnagyobb eseménysorozatává növekvő Africa-Europe Challenge (AEC) projekt. A program alapját a fekete kontinenst körülhajózó nemzetközi vitorlás flotta és versenysorozat teremti meg, amely 13 afrikai és két európai országban is megáll, ahol kulturális, gazdasági, tudományos és oktatási missziót folytat.

A projekt két alapítója Gál József kétszeres földkerülő vitorlázó és Dr. Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász.

Az Africa-Europe Challenge úgynevezett „promóciós évvel” kezdődik, melynek során a történelmi jellegű klasszikus iskolahajó, a holland „ASTRID”, mint a projekt zászlóshajója, körbevitorlázza Afrikát, és ünnepélyes keretek között meghívja a fogadó országokat a projektben való részvételre. A Máltai Turisztikai Hivatal, a máltai örökséget kezelő intézet, a sportért, ifjúságért felelős állami vezetés egyaránt örömmel kezdte meg az együttműködést a hosszú távon lehetőségeket kínáló Africa-Europe Challenge-dzsel.

A „promóciós év” nem csak a zászlóshajó Afrika körüli útját jelenti, hiszen a szervezők 10-12 európai országba is ellátogatnak, ahol a magyar nagykövetségek segítségével rendezett eseményeken vonják be a programba az európai országokból az AEC-hez kapcsolható, Afrika felé gazdasági kapcsolatokat indítani vagy erősíteni szándékozó szereplőket és a médiát. Máltai oldalról is megjelent az igény az AEC jövő évi indulására időzített üzleti találkozó megrendezésére.

A fogadó afrikai országok számára az AEC Business Forum sorozata is vonzó lehetőség a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

A zászlóshajó megkezdte Afrika felé vezető útját, ahol az első állomáson, az egyiptomi Alexandriában, már folynak az előkészületek az AEC ünnepélyes fogadtatására.

Kapcsolódó cikkek:
A magyar Afrika-kerülő expedíció
Ismeretlen vizeken – Interjú Méder Áronnal
Következő állomás: a Csendes-óceán!