Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van

A világ jelenleg ismert 10.064 madárfajából 1313 veszélyeztetett. Elsősorban a trópusi erdőkben élő madaraknál jelentősebb a vártnál a visszaesés – jelentette a BirdLife International nevű szervezet, amely négyévente felülvizsgálja és elemzi a madárfajok helyzetét.

A jelentés szerint csak az Amazonas vidékén mintegy száz madárfaj léte került olyannyira veszélybe, hogy a kihalás fenyegeti. Ez különösen az olyan hosszú életű fajoknál ad okot aggodalomra, mint a Rio Brancó-i hangyászmadár (Cercomacra carbonaria), amely még a kisebb mértékű fakitermelésekre is érzékenyen reagál. Egyes fajok, mint például a Kollar-tüskefarkú (Synallaxis kollari) a következő évtizedekben élőhelye 80 százalékát veszítheti el, így a legmagasabb, kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták.

“A szójaültetvények miatt vagy a szarvasmarhák legeltetése céljából kiirtott erdők eltűnésével sok madárnak tűnik el az otthona és élettere – fejtette ki Olaf Tschimpke, a németországi Nabu madárvédelmi szervezet elnöke.

Az elmúlt 20 évben például több mint egymillió jegesréce tűnt el a Balti-tengerből, amivel a faj a sebezhető kategóriába került a veszélyeztetett fajok vörös listáján.

Az Afrikában élő fehérhátú és karvalykeselyűk, hasonlóan ázsiai rokonaikhoz, gyors állománycsökkenést szenvedtek el a mérgezés, az emberi üldözés és az élőhelyeik eltűnése következtében. Mindkét fajt a veszélyeztetett kategóriába sorolták át – olvasható a BirdLife International magyarországi szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Szerencsére javuló tendenciákról is beszámol a BirdLife jelentése. A tengerparti hangyaevő (Formicivora littoralis), egy kisméretű faj Délkelet-Brazíliában, már nem sorolható a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába, miután a legújabb kutatások szélesebb körű elterjedtségét mutatták ki. A faj jövője ráadásul biztosítva van annak köszönhetően, hogy fő elterjedési területét védetté nyilvánították.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Visszatért a védett madarak egy része a leégett kisvárdai nádasba
Nevet kaptak a híres kerecsensólyom fiókák
Parlagi sasok mentése
Kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot Törökországban