Öreg madár, nem vén madár

Míg az emberek többsége csupán álmodik arról, hogy öreg korára is sportos és egészséges maradjon, egyes tengeri madaraknál ez magától értetődik: a vastagcsőrű lumma akár a harmincéves kort is megélheti, és egészen hirtelen bekövetkező haláláig úgy repül és merül, mint ifjúkorában – derítették ki kanadai biológusok.

A kanadai Manitobai Egyetem kutatói vizsgálatuk eredményét a Kísérleti Biológiai Társaság Salzburgban rendezett konferenciáján mutatták be azzal, hogy szerintük értékes adalékokkal szolgálhat az öregedés folyamatáról – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

Uria lomvia (Forrás: Wikipédia)

A biológusok a kanadai Hudson-öbölben négy éven át figyelték meg a vastagcsőrű lummákat (Uria lomvia) a madarakra rögzített szenzorok segítségével. Hetvenöt állat esetében sikerült megmérni, hogy milyen gyorsan és milyen messze repülnek, milyen hosszan és mélyen merülnek a víz alá, miközben halakra vadásznak – és azt is, hogy mindehhez mennyi energiát használnak fel. A kutatók maguk is meglepődtek azon, hogy milyen jó karban voltak az idősebb madarak az öbölben lévő zord sarkvidéki szigetcsoporton. Az egyikük például minden évben nevelt fiókát.

Uria lomvia (Forrás: Wikipédia)

A rövid szárnyú lummáknak különösen sok energiát kell felhasználniuk a repüléshez, a merülésről nem is beszélve. Ha sikerülne kideríteni, hogyan tud a madár még korosan is ennyi energiát felszabadítani a szélsőségesen hideg környezetben, közelebb kerülhetnénk az emberi öregedés megértéséhez is – hangsúlyozták a kutatók.

Döbbenetesen jó kondíciót sikerült kimutatni más öreg madaraknál is: tavaly márciusban amerikai biológusok arról számoltak be, hogy a hatvan éves, Wisdon nevű albatrosznőstény fiókát nevel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van
Arafióka-etetés
Parlagi sasok mentése