Titokzatos maszkok egy maja piramisban

A Brown Egyetem kutatói egy eddig ismeretlen maja piramist tárnak fel El Zotzban, Guatemalában. A régészek titokzatos maszkokat is találtak a piramis tetején fekvő templomban, amelyek az elveszett kultúra vallásáról és a maja városok kapcsolatáról adhatnak újabb információkat.

Az Éjjeli Nap templomának nevezett épületet a kutatók 2009-ben kezdték feltárni. A korábban felfedezett királyi sírhely, a Diablo Piramis mögött található templomot a maják nagyjából Kr. u. 350-400 körül építhették, valószínűleg az elhunyt uralkodó tiszteletére.

Folyik a feltárás (Fotó: Brown Egyetem)

Az ásatás vezetője, Stephen Houston szerint a feltárt templom segítségével számos új információt nyerhetnek a maja civilizációról.

„A Diablo Piramis az ókori Amerika egyik leggyönyörűbben dekorált épülete” – nyilatkozta a kutató. –„Stukkói és rajzai bepillantást engednek abba, hogyan képzelték a maják a túlvilágot, és megmutatja a nap jelentőségét a kultúrájukban, valamint azt, hogy az milyen kapcsolatban állt az uralkodóikkal.”

Stephen Houston (Fotó: Arturo Godoy)

A kutatócsapat egyelőre a feltárások elején jár, a templom és a piramis több mint 70%-a érintetlen még. Ez annak köszönhető, hogy a maják az eredeti templomra később újabb rétegeket húztak – ez ugyan nagyon jól megőrizte a stukkókat számunkra, a feltárásokat azonban nagyon lelassítja. A kutatók egyelőre csupán néhány vékony járatot tudtak kialakítani a templomban.

http://www.youtube.com/watch?v=UOzUedgRWvs

A kutatócsapat az Arkansas Egyetem Center for Advanced Spatial Technologies (CAST), azaz a Speciális Térbeli Technológiák Központjával együttműködve térképezi fel, mi vár a régészekre a piramisban. A központ fotogrammetriai módszerekkel háromdimenziós képeket készít a stukkókról.

A maszkokon vörös festék nyomait találták (Fotó: Brown Egyetem)

Az előzetes tervek azt mutatják, hogy a piramis valószínűleg nagy, szilárd alappal rendelkezik, rajta két vagy három kisebb terasszal, a templommal a tetején. Houston úgy gondolja, hogy ebben az időszakban számos templomban készíthettek ilyen díszes stukkókat, szerinte lehetséges, hogy több is fennmaradt belőlük.

Így néz ki ma egy maszk (Fotó: Brown Egyetem)

A mai Guatemalában található El Zotz a kisebb királyságok egyike volt. 2010-re a régészek az ókori városközpont közelében lévő dombtetőn dolgozva felfedezték a 13 méteres Diablo Piramist. Tetején rábukkantak a királyi palotára és sírra, melyről úgy hiszik, a város első uralkodóját őrzi, aki Kr. u. 350-400 között élt.

Houston és társai jelenleg próbálják kitalálni, mi lehetett pontosan az éjszakai napnak felszentelt piramis célja. Az biztos, hogy a maják a maszkokat, stukkókat vérvörösre festették: így kívánták jelezni uralkodó dinasztiájuk hatalmát az erre tévedőknek. Mivel egy dombra építették, kiemelt szerepe lehetett – a legélénkebb színben napkeltekor és napnyugtakor pompázott, ilyenkor akár 24 kilométerről is látni lehetett.

Folyik a feltárás (Fotó: Brown Egyetem)

A templom falán megjelenő stukkók több istenséget ábrázolnak, köztük a napot is, amelyet a maják K’inich Ajawnak hívtak. A másfél méteres maszkok közül több a napisten változó arcát mutatja, ahogy végighalad égi útján. Az egyik maszk halszerű arcot mutat, ez Houston szerint valószínűleg a Karib-tengerből keleten kiemelkedő napra utal. Az egyes maszkok között futó, ékszerezett sávok a Vénuszra és egyéb égitestekre utalnak, amelyek szintén részt vesznek a nap „égi táncában”.

Egy maszk részletei (Fotó: Brown Egyetem)

„A nap kulcsfontosságú a maja uralkodói rétegben” – magyarázza Houston. –„Egy olyan ikon, amelyet nagyon szorosan az uralkodói családhoz és hatalomhoz kötnek. Ez az épület az egyike azoknak, amelyek az uralkodói hatalom és a legerősebb égi istenség közötti kapcsolatot ünnepeli.”

Egy maszk részletei (Fotó: Brown Egyetem)

A piramis mozgalmas időkben épült: ez volt az az időszak, amikor El Zotz és a közeli Tikal népe először találkozott az akkori Amerika legerősebb metropoliszának, Teotihuacánnak lakóival. A vörösre festett piramis valószínűleg El Zotz erejét volt hivatott megmutatni. A kutatók nem tudják, hogy El Zotz baráti vagy ellenséges viszonyban állhatott-e Tikallal és Teotihuacánnal.

Forrás: Past Horizons, hirado.hu

Kapcsolódó cikkek:
A most felfedezett maja írás a világvége mellett tanúskodik
Megtalálták a legősibb maja naptárt
Merülés a maja alvilágba