Világító halakra vadásznak a fókák

Világító halak segítségével vadásznak a fókák. A legújabb kutatás szerint az állatok látása a mélytengeri élőlények biolumineszcenciával előállított fényére specializálódott.

Segíthetnek a fókák vadászatában a fényt kibocsátó halak. A legújabb kutatás során a délen élő elefántfókákat vizsgálták, amelyek körülbelül 10 hónapot töltenek az Indiai-óceán déli részén, a partra azonban csak az ellés és vedlés időszakában mennek. Nagy kiterjedésű területen szereznek zsákmányt, főleg akkor, amikor folyamatosan merülnek az óceánban, gyakran 1500 méter mélyre. A sötét vízben nagy kihívás vadászni, ezért minden állat kifejlesztett egy technikát, ami megkönnyíti ezt a feladatot. A bálnák echolokációt használnak, vagyis a visszavert hang segítségével vadásznak, egyfajta biológiai hanglokalizáló berendezéshez hasonlóan, míg a pingvinek szaglásukat használják erre a célra. Az elefántfókák mélytengeri zsákmányszerzési módszere azonban vitatott kérdés. A tudósok elektromos készülékeket kötöttek néhány állatra, és ezek segítségével próbálják kideríteni, hogy mi alapján vadásznak a fókák.

Az elefántfókák elsősorban lámpáshalakat ejtenek el, amelyek biolumineszcenciával élnek, vagyis kémiai reakció során fényt bocsátanak ki. Ez a világítás segíti a fajtársakkal való kommunikációt, valamint hasznos a ragadozók megtévesztésében és megijesztésében. A húsevők támadását is segíthet kivédeni úgy, hogy fejjel lefelé pozícionálják magukat azt imitálva, hogy a fény felülről jön. A legújabb kutatások szerint a fókák szeme nagyon érzékeny a halvány, gyenge fényre, különösen arra a kékes színű fényjelenségre, amelyet a lámpáshal bocsát ki.

A kutatókat meglepte az a felfedezés, hogy a fókák leginkább a látásuk segítségével vadásznak, amely erre a különleges világító jelenségre specializálódott. A tengerbiológusok összesen a vizsgált fókák 3386 merülését regisztrálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok sikeresen fedezik fel a jó vadászterületeket, és könnyen vissza is találnak ezekre a helyekre. A mélytengeri zsákmányszerzést pedig bizonyítottan elősegíti a halak által kibocsátott fény, különösen akkor, ha nincs felülről érkező világítás. A kutatások ebben az irányban folytatódnak tovább.

Forrás: Livescience

Kapcsolódó cikkek:
Halevő repülő dinoszaurusz maradványait tárták fel Németországban
Először filmezték le a rendkívül ritka ördöghalat
Hiphopra változik a kalmár bőre