3D nyomtatóval hívták életre a kihalt puhatestűt

Az elmúlt évtizedben felfedezett ősi puhatestű rekonstrukcióját végezték el a tudósok 3D nyomtató segítségével. Az állat, mely 390 millió évvel ezelőtt élt Földünkön, kemény páncéllal és tüskékkel is rendelkezett.

A hosszú ideje kihalt tengeri élőlény (Protobalanus spinicoronatus) hozzávetőleg 390 millió évvel ezelőtt élt az óceánok mélyén. Az ovális formájú állat impozáns páncéllal rendelkezett, mely kemény lemezekből állt, a szélén pedig tüskék meredeztek. Egyetlen láb-szerű testrész segítségével közlekedett. A tudósok eddig nem tudták pontosan, hogyan nézett ki az állat, a legtöbb fennmaradt fosszilis példány ugyanis törött, vagy rossz állapotban van.

A kutatócsoport mikro-CT vizsgálatnak vetette alá az ősi puhatestű maradványait, melyeket Ohio területén találtak tíz évvel ezelőtt. Ennek segítségével létrehoztak egy animációt, s ez megmutatta a páncél és a tüskék pontos elhelyezkedését, valamint lehetővé tette az állat 3D-s modelljének elkészítését.

A fajt egyébként csak az elmúlt évtized során fedezték fel. A mostani kutatómunka segít a tudósoknak elhelyezni az élőlényt az evolúciós fán. A vizsgálatok továbbá rávilágíthatnak a kapcsolatra a ma élő cserepeshéjúakkal.

A tanulmány a Paleontology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: Live Science   

Kapcsolódó cikkeink: 
3D nyomtatóval készült a viráglámpa
Dinoszaurusz-csontváz háromdimenziós nyomtatóval
Új technológiával a fecskék nyomában
Rekorddöntésre készül az emberi meghajtású kerékpár