Kijelölték Baumgartner történelmi ugrásának időpontját

Minden feltétel adott Felix Baumgartner világűr határáról végrehajtandó ugrásához. A júliusi utolsó gyakorló ugrás során szenvedett károsodás után a Red Bull Stratos űrkapszula sikeresen átesett a nagy magasságú szimulációs teszten, így az új-mexikói Roswellben tervezett indítás időpontját október 8-ára jelölték ki.

Hétfőn elindult Felix Baumgartner a világűr határáról végrehajtandó történelmi ugrása előtti végső visszaszámlálás, miután Art Thompson, a Red Bull Stratos műszaki projektigazgatója az összes rendszer működőképességének megállapítása után az útra alkalmasnak nyilvánította a javításon átesett kapszulát. Baumgartner 36.576 méter magasságból fogja megkísérelni az ugrást, amelynek tervezett időpontjául október 8-át határozták meg, ezáltal véget vetve a bizonytalanság időszakának a csapat, illetve a várakozás jelentette kínszenvedésnek Baumgartner számára. Az osztrák extrémsportoló a javítások miatt kényszerült kivárni a késedelmeket, de most kitörő örömmel fogadta a visszaszámlálás indítását. Rekordkísérletével az első ember lehet a világon, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet és további négy világrekordot is megdönthet.

„Úgy érzem magam, mint egy szabadulásra vágyó tigris a ketrecében”, mondja a 43 éves Baumgartner, földünk egyik legelismertebb bázisugrója és extrémsportolója, aki 2003-ban elsőként repülte át a La Manche csatornát szabadesésben, szénszálas szárnyszerkezet segítségével. Ezúttal egy puskagolyó sebességével fog repülni a Föld felé tartó szuperszonikus útján.

Baumgartner, az aviatika úttörője és a Red Bull Stratos csapat évek óta készül a legnagyobb magasságból indított ugrás több mint 52 éve beállított világrekordjának megdöntésére. A kapszula, amely 1,315 kg-os súlyával épp, hogy nehezebb egy VW Bogárnál, idén júliusban, Baumgartner utolsó, 29.610 méterről végrehajtott próbaugrása során sérült meg a kemény landolás következtében. Az ugrás idején Baumgartner szabadesésben elérte a 864 kilométer per órás sebességet, azaz egy utasszállító repülő sebességét is. Az osztrák sportember akkor az új-mexikói sivatag egy másik részén, biztonságban ért földet.

A megjavított kapszula szeptember 24-én, a texasi San Antonióban található Brooks City bázison esett át a szükséges tesztelésen. Ennek során ugyanolyan szélsőséges körülményeknek tették ki, mint amelyek a sztratoszféra kegyetlen környezetében fennállnak. Az összes próba sikeres befejezésével visszajuttatták Roswellbe.

A Red Bull Stratos projekt egyik kiemelt célja, hogy értékes adatokat gyűjtsön olyan tudományos kutatásokhoz, amelyek végső soron hozzájárulhatnak az űrutazás biztonságának fokozásához és lehetővé tehetik az űrjárművekből nagy magasságban történő menekülést. Emellett az ugrással egész sor világrekord, így például a szabadesésben elért legnagyobb sebesség, a legmagasabbról indított ugrás, a legmagasabb ember irányította légballonos utazás és a legtovább tartó szabadesés rekordjainak megdöntésére is kísérletet tesznek.

Thompson óvatos optimizmussal kezeli az indítás október 8-i dátumát, hiszen tisztában van azzal, hogy a visszazárható nejlon hűtőtasak vastagságának tizedével megegyező vastag műanyagból készült, 850.000 köbméteres héliumballon repüléséhez tökéletes időjárási körülményekre van szükség. Don Day, a küldetés meteorológusa megerősítette, hogy „Új-Mexikóban a kora ősz az egyik legideálisabb időpont a sztratoszférikus ballonkísérletekhez.”

Forrás: Red Bull Hungary

Kapcsolódó cikkeink:
Elhalasztották Felix Baumgartner rekord sztartoszféraugrási kísérletét
Baumgartner túl van az utolsó tesztugráson
Az Armstrong-vonalon túlról ugrott Baumgartner
Baumgartner készen áll a rekorddöntő sztratoszféraugrásra
Átlépheti a hangsebességet a sztratoszféraugró