Indul a 2012-es expedíciószezon az Antarktiszon

Most, hogy az idei Himalája mászószezon lassan lezárul, ideje, hogy figyelmünket délebbre irányítsuk. Ebben a percben is számos kalandor, felfedező és kutató várja, hogy elindulhasson a Déli-sarkra, rögtön az expedícióidény legelején. Szemezgessünk az elkövetkezendő hetek izgalmas útjai közül!

Aaron Linsdau abban bízik, hogy ő lehet az első amerikai – mindent összevetve pedig a negyedik ember – aki megtesz egy oda-vissza utat a Déli-sarkra a Hercules Inlet nevű öböltől. Úgy tervezi, a 2300 kilométeres túrát egyénileg, valamint anyagi támogatók nélkül viszi véghez. Linsdau már Punta Arenas-ban, Chilében várja, hogy elinduljon a repülőgép, mely az Union Glaciernél teszi majd le. Legtöbb idejét az élelem becsomagolására fordítja – nem csoda, hisz az út 90 napig tart majd, s naponta átlagosan 6000 kalóriát kell elfogyasztania.

Tipp: A világ legjobb kalandtúrái – 1. rész

Szintén a Hercules Inlet-től indul majd a 22 éves Kasim Rafiq, aki a legfiatalabb Déli-sarkot megjárt brit kalandor szeretne lenni. 1170 kilométeres szóló útja saját becslése szerint hozzávetőleg 60 napot vesz majd igénybe. Rafiq jelenleg még nem érkezett meg Chilébe. Kalandját itt követheted nyomon.

Richard Parks

Richard Parks úgyszint egyéni, nem finanszírozott utat tesz az Antarktiszra a szezon végén. Az indulás időpontja még nem meghatározott, Parks egyelőre a decemberi hónapot jelölte ki. Bár ez igencsak késeinek számít, a férfi járt már a Déli-sarkon a 737 Challenge keretein belül.

Tipp: Végigjárnád Shackleton útját?

Szintén decemberben indul az Antarktiszra az a tudományos kutatócsoport, melynek célja, hogy lefúrjon egy évszázadok óta a jég alatt rejtőzködő szubglaciális tóhoz (Ellsworth-tó). A3 kilométer mélyen elhelyezkedő víztömegben olyan életformák lehetnek jelen, melyek alkalmazkodtak a szélsőséges körülményekhez, s a tudósok talán a több ezer évvel ezelőtti környezeti tényezők nyomaira is rábukkanhatnak. A csapat immár túl van az előkészületeken, s hamarosan elindul Dél-Amerikába.

A „Baffin Babes” néven ismert hölgyekből álló kalandorcsapat több sikeres expedíció után jelenleg a Déli-Georgia-szigetek átszelésére készül. A körülbelül egy hónapos út során a lányoknak meg kell küzdeniük a zord körülményekkel, beleértve a hideget és az erős szelet.

A Baffin Babes csapat egyik tagja egy fókával

Emellé természetesen kellemes élmények is társulhatnak: a lányok olyan vadon élő állatokkal találkozhatnak, mint a pingvinek, a fókák és különböző vándormadarak. A három hölgy múlt héten érte el a szigeteket hajóval, és azóta már úton is van. A Baffin Babes-t itt követheted nyomon.

Tipp: Téged is vár a 2013-as Put Foot Rally

Mike O’Shea és Clare O’Leary, a két ír felfedező a tavalyi évben az Északi-sarkot hódította meg, idén pedig úgy gondolták, máshol is kamatoztatják az extrém kiképzést. A duó három kalandorral karöltve vág neki a Déli-sarknak, s az expedíció a napokban kezdődik. Az utat egy hónaposra becsülik.

Forrás: The Adventure Blog