Ők az év kalandorai

 A National Geographic megszervezte az „Adventurer of the Year” versenyének 2013-as fordulóját – a nívós díjat többek között hegymászók, szörfösök, biciklisek és futók kapták. Szavazz Te is a kedvencedre!

2013. január 16-áig lehet szavazni a National Geographic által megrendezett „Adventurers of the Year”, azaz az Év Kalandora díj közönségszavazásos kategóriájában. A nyolc évvel ezelőtt létrehozott kitüntetés mára az egyik legnevesebbé nőtte ki magát – megkapni igazi elismerés, megtiszteltetés.

Tipp: Red Bull Stratos: Küldetés teljesítve!

Az idei díjazott kalandorok között megtalálhatjuk a nemrég sztratoszféraugrást végrehajtó Felix Baumgartnert, aki expedíciójával nagyot lendíthet az emberi szervezet teljesítőképességét vizsgáló, űrkutatással kapcsolatos kísérleteken. Az osztrák fenegyerek egyszerre három rekordot is felállított a 39 045 méter magasból végrehajtott sztratoszféra-ugrás során. A 43 éves bázisugró a szabadesés során nemcsak a hangsebességet lépte át, a legmagasabbról végrehajtott szabadesés és az emberrel a fedélzeten végrehajtott legmagasabb léggömbbel való ballonos repülés rekordját is megdöntötte. A leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját pár másodperc híján továbbra is Joe Kittinger tartja, aki a Red Bull Stratos program során Baumgartner mentora volt.

Díjazott (és közönségdíjra jelölt) még Renan Ozturk hegymászó és filmkészítő, David Lama hegymászó, Mike Libecki felfedező, Shannon Galpin humanitárius, Steve Fisher kajakozó, Josh Dueck síelő, Jeremy Jones snowboardos, Ramon Navarro szörfös és Lizzy Hawker futó. Mindannyian kiemelkedően teljesítettek saját területükön. Mindannyiukat hajtja a kalandvágy.

Az Év Kalandora díjat 2006 óta olyan legendás személyiségek kapták, mint például a hegymászó Cory Richards, David de Rothschild, John Grunsfeld asztronauta vagy Borge Ousland és Thomas Ulrich.

Tipp: Thesiger nyomdokában

Szavazz Te is, és döntsd el, ki legyen az Év Kalandora a közönségszavazás kategóriájában!

Főkép: Red Bull ((www.david-lama.com) David Lama, a National Geographic Adventurers of the Year (Év Kalandorai) díjának birtokosa a Cerro Torrét mássza.