Jó széllel a MiniTransat

Méder Áron újabb nagy megmérettetésre készül! Tervei szerint jövőre rajthoz áll a MiniTransat 6,50-es nemzetközi szólóvitorlás-versenyen, amelyen a sorozat 33 éve alatt magyar induló még nem regisztrált.

A harmadik magyar földkerülőnek nemcsak minden vitorlázási tudására és versenytapasztalatára lesz szüksége, az Atlanti-óceánt átszelő versenyen ugyanis komoly tengeri és óceáni tapasztalat is elengedhetetlen.

A szabályok szigorúak, a verseny igen nehéz körülmények közt zajlik. Tilos például mindennemű kommunikáció a parttal, nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik. A MiniTransaton így gyakorlatilag az ügyesség mérkőzik meg az ügyességgel – és nem a technika a technikával.

Tipp: Ismeretlen vizeken – interjú Méder Áronnal

Méder Áron Felicity nevű hajója is nélkülöz minden kényelmet, erősebb szélben, hullámokban víz borítja a teljes fedélzetét. Legyen nappal vagy éjszaka, körülbelül 10-15 percenként szükséges felkelni és ellenőrizni a hajót, a forgalmat és a szelet. Gyakran kell vitorlát cserélni, hosszú órákon át kormányozni. A verseny ideje alatt ezért Áron gyorsan elkészíthető, tasakos vagy instant ételeket fogyaszt majd. Ennél többre se helye, se ideje nem lesz.

Azonban mindezt nem bánja, régóta dédelgetett álma válik valóra az egy teljes hónapon át tartó megmérettetéssel, egyelőre erre tett fel mindent. Magánéletre nem is jutna ideje, ezért most minden erejével a filigrán és sportos Felcityre koncentrál, akit szeretne sikeresen „átvinni a túlsó partra”. Télen nagyobb vitorlásokkal vitorlázik és fut, úszik, valamint egy speciális, úgynevezett fegyencedzésbe fogott. Tavasszal pedig irány Lorient (Franciaország), ahol a világ legnevesebb óceáni vitorlázói társaságában folytathatja a felkészülést, bízva továbbra is a béke és a jó szél erejében!

Méder Áronról

Méder Áron 10 éves korában, 1990-ben, a Balatonon kezdett ismerkedni a vitorlázás rejtelmeivel. Hosszú volt az út addig, míg Kopár István és Fa Nándor után a harmadik magyar szóló földkerülő (2006−2009) lett. Útja során 40 országot érintett, és 55 000 kilométert tett meg. Később csapatot vezetve is átvitorlázott az Atlanti- és a Csendes-óceánon.

Áron és Kovács Tamás (aki egy másik kategóriában indul) lesznek az első magyar Mini 6,50-es óceáni szólóversenyzők.

2012-ben vásárolta meg Felicity II-t, egy Mini 6,50-est, és közel fél évet töltött az Atlanti-óceánnál, megkezdte a gyakorlást és a kvalifikációs versenyeket, majd hazatérve a szponzorok toborzását a MiniTransatra.

Tipp: Kalandtúra az Amazonas forrásától a torkolatig

A MiniTransatról

MiniTransatként vált ismertté a 6,50-es hajóosztály (azaz a hajók hossza nem haladhatja meg a 6,50 métert) minden páratlan évben, legközelebb 2013 őszén megrendezésre kerülő úgynevezett szóló óceánátkelő vitorlásversenye. A 19. MiniTransat Douarnenez kikötőjéből indul (Franciaország, Atlanti-part), és a Guadeloupe-beli Pointe-à-Pitre-ig, tart (Karib-tenger), egy megállóval a Kanári-szigeteken. Összesen több mint 7500 kilométert tesznek meg a versenyzők.