Elpusztult az űrpók

Nefertiti, az első pók, aki túlélte az űrutazást, december 4-én elpusztult a Smithsonian Intézet kiállításán. A kutatók csak „spidernautként” becézték a kalandvágyó ugrópókot.

Nefertiti december 4-én a Smithsonian Intézet Nemzeti Történelmi Múzeumában pusztult el, természetes okokból. A Smithsonian dolgozói szomorúan jelentették be a hírt az általuk csak „spidernautként” becézett pókról.

Tipp: A kaszáspók a legmérgezőbb?

Az ugrópók a Phidippus johnsoni fajhoz tartozott, amely Észak-Amerika legelterjedtebb, egyik legnagyobb ugrópókfaja. Gyakran összekeverik a rendkívül mérgező vöröshátú pókkal (Latrodectus hasselti) – Nefertiti és fajtársai azonban nem tudnak nagy kárt tenni az emberben. Csípésük ugyan fájdalmas, de csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, és semmiféle orvosi problémát nem okoznak.

Nefertiti idén júliusban járt az űrben, 100 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Expedíciója során nagy népszerűségre tett szert, hála az akkori parancsnok, Sunita Williams blogjának, aki gyakran írt a kis állatról.

Tipp: A sötétséghez alkalmazkodott a “szemtelen” pók

Nefertiti nem egyedül indult meghódítani a világűrt: társa, Cleopatra sajnos nem élte túl az utazást. A két ugrópók azért került az ISS fedélzetére, mert a kutatók megfigyelték, hogyan változik prédaszerzési rituáléjuk a gravitációhiányos, mesterséges gravitációs környezetben. Nefertiti és Cleopatra nem zavartatta magát a megváltozott körülmények miatt, és mindent ugyanúgy csináltak, ahogy a Földön. Mindketten a Space-X Dragonján tértek vissza a bolygóra idén októberben.

Missziója végeztével Nefertitinek a Smithsonian Intézet múzeumában állítottak fel terráriumot.

Forrás: Discovery News
Főkép: Tumblr