Az oroszok 2020-ra lecserélik a Szojuzt

A Roszkoszmosz orosz űrügynökség tervei szerint 2020-ra megépít egy sokkal modernebb, megbízhatóbb szállítóhajót, mint amilyen a jelenlegi Szojuz. A fejlesztésre az előretörő kereskedelmi űrutazás miatt is szükség van.

A NASA számára jelenleg  - a Space Shuttle program lezárása óta – az egyetlen mód, hogy embereket és készleteket juttassanak fel a Nemzetközi Űrállomásra az, hogy “kölcsönkérjék” az oroszok Szojuz űrhajóját – olvasható a Wired portálon. Az Amerikai Űrügynökség azonban már fejleszti a saját rendszerét, amelyet (nem túl kreatívan) Space Launch System (SLS) Programnak, azaz nyersfordításban Világűr Fellövési Rendszer Programnak neveztek el, és a SpaceX, a Space Exploration Technologies teherszállító hajójának sikeres missziója után úgy tűnik, a kereskedelmi űrutazás küszöbén állunk. A NASA ráadásul a SpaceX-en kívül a Boeinggel és a Sierra Nevadával is szerződést kötött az űrutazás fejlesztésével kapcsolatban.

Tipp: A világegyetem legnagyobb képződményét fedezték fel

Éppen ezért nem meglepő, hogy a jelenlegi monopolhelyzetéből kiesni látszó Roszkoszmosz rohamtempóban megújítaná az elavuló Szojuz hajóját, és 2020-ra teljesen új szállítóeszközt fejlesztene. Az összesen 69 milliárd dollárba kerülő vállalkozás (2,1 billiárd rubel) a tervek szerint 2018-ra készen állna a tesztelésekre.

Tipp: Az amerikaiak szabotálták az oroszok Mars-szondáját?

A Roszkoszmosz az Európai Űrügynökséggel karöltve Mars-missziót is tervez – a két ügynökség közösen használná fel forrásait, amelyek elhanyagolhatók a NASA-éhoz képest.

Főkép: NASA