Új utakat próbálnak ki a Mount Everesten

Van, akinek már nem elég, hogy a Mount Everestet mássza, nehezítenie kell azzal is, hogy új utakat keres hozzá – az eddig használt két fő útvonal zsúfoltságára hivatkozva három hegymászócsapat új megközelítési helyeket kutat.

Jelenleg két népszerű mászóútvonala van a hegyen, a “legnépszerűbb” délkelet felől vezet a csúcsra. Sok kritika éri a vonalakat azért, mert nagyon zsúfoltak.

Tipp: Magyar-amerikai expedíció a Nanga Parbaton

Ebben az évben három hegymászócsapat is elindul, hogy új, kevésbé zsúfolt útvonalat keressen a csúcs felé – olvasható a The Adventure Blogon. Ezzel valószínűleg alaposan felbolygatják az idei szezont.

Glab Sokolov és Alexander Kirikov tibeti oldalról próbálkoznak majd a mászással oxigénpalackok segítsége nélkül, Denis Urubko és Alexej Bolotov pedig Nepál felől közelítik meg a hegyet. Ők sem serpákat, sem oxigépalackot, de még műholdas telefont sem visznek magukkal. Ueli Steck és Simone Moro dél-nyugat felől indulnak a kalandra.

Tipp: Ők az év kalandorai

Az Everest-szezon még legalább másfél hónapig nem aktuális, de ezekből a hírekből már sejthető, hogy nem lesz unalmas és eseménytelen.