Banff Hegyifilm Fesztivál – Budapesten!

A Banff Hegyifilm Fesztivál a világ legrangosabb és legelismertebb nemzetközi outdoor-sport filmfesztiválja, amelynek helyszíne a kanadai Banff városa, a káprázatos Banff Nemzeti Park központja. A fesztivál főszervezője a Banff Centre.

Az 1976 óta évente megrendezésre kerülő filmfesztiválra olyan, főleg rövidfilmeket nevezhetnek a készítőik, amelyek témája valamilyen extrém- vagy outdoorsport (hegymászás, freeride síelés, hegyikerékpározás, vadvízi és tengeri kajakozás, bázisugrás, stb.), de emellett gyakoriak a különleges helyszínekre vezető expedíciókat, távoli, egzotikus kultúrákat valamint bolygónk utolsó érintetlen vadonjait bemutató történetek is.

Az egyre nagyobb hangsúlyt kapó, adrenalindús produkciók mára már Radical Reels néven külön fesztiválon versenyeznek egymással.

Némely filmet lelkes amatőrök készítenek, némely mögött viszont professzionális stáb áll. Egy valami azonban összeköti a készítőket: az outdoorsportok szeretete, a természet és az emberi teljesítmények iránt érzett tisztelet valamint a legtöbb filmre jellemző ötletes, újszerű és olykor művészi látásmód.

A kanadai Banff Hegyifilm Fesztivál szakmai zsűrije 2012-ben több mint 300 filmből válogatott be mintegy 60 produkciót a döntőbe. A fesztiválfilmeket a 2012. október 27 – november 4. között zajló nagyszabású rendezvény keretében vetítették le Kanadában, zsűrizték, majd osztották ki a díjakat a filmek készítőinek.

Az ősszel megrendezett fesztivál filmjei ezután Banff World Tour néven világ körüli útra indultak, hogy Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig minél többen láthassák az alkotásokat. Magyarországra – hosszú évek kimaradása után – a Baraka Utazási Iroda szervezésében jutnak el ismét a Banff Hegyifilm Fesztivál szenzációs filmjei.

Nézzen bele a Banff Hegyifilm Fesztivál filmelőzeteseibe:

 

 

 

 

 

 

A Banff Hegyifilm Fesztivál helyszíne a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház:
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Uránia Nemzeti Filmszínház

Kapcsolódó anyagaink:

Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül
2200 kilométer síléceken az Antarktiszon!
Téli hegymászás a Nanga Parbaton

Banff.hu