A mesés Genf vonzásában

A csodálatos fekvésű Genf Svájc második legnagyobb lélekszámú városa, amely egyben Genf kanton fővárosa is. Kellemes fekvését mesés környezetének, a Genfi-tónak és a Rhone folyónak köszönheti. A város magával ragadó, báján sokat emel a tópart, a kikötőkben himbálózó hajócskák, a sétányok, varázslatos utcácskák, gyönyörű parkok, és természetesen az óváros ódon hangulata.

Egy kis történelem

Genf az ókorban egy kelta törzs megerősített határvárosa volt Genava néven. Népszerűsége igen régi időkre tekint vissza, hiszen a krónikák szerint Julius Caesar is járt erre a gall háború idején. A város 443-ban a népvándorlás során a burgundiak fővárosa lett, majd 534-ben a frank birodalomhoz csatolták, a középkorban viszont már a genfi püspökök uralták. A polgárság folyamatos elkeseredettsége jelentős mértékben hozzájárult a reformáció térhódításához. Kálvin János 1536-ban jött először a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét.

Ez óriási lendületet adott a város fejlődésének, ami gyakorlatilag azóta is tart. Többek között ennek is köszönhető, hogy az alpesi ország e csodás városa számos ENSZ szervezet és más nemzetközi szervezet székhelyéül is szolgál.

Túrák a város környékén

 Aki Genfben jár és ideje engedi, nem csak a várost érdemes megtekinteni, hanem környékét is, hiszen számos kiváló túraútvonal várja az idelátogatót. A Genfi-tavat körülölelő csodálatos hegyek mágnesként vonzzák a túrázás, trekkingezés kedvelőit. A vállalkozó szelleműek meghódíthatják a Les Diableretst, a lustábbak viszont felvonóval is elérhetik ugyanezt a célt. De tehetünk kisebb nagyobb lélegzetvételű kirándulásokat a közeli  Mt.Saleve-on is. Aki pedig a mounten bike-ot kedveli, annak sem kell unatkoznia, mert arra is kínálnak bőven lehetőséget a Genf körüli hegyek.

Színes programok forgatagában

Genf és környéke izgalmas úti cél, amely színes programokkal várja az odalátogatókat. Genfet gyakran nevezik a ” a parkok városának ” ami annak köszönhető, hogy a város területének több mint egynegyedét csodálatos parkok „uralják”. A legtöbb parkból lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre. Számos parkban kedvünkre hódolhatunk több népszerű sportnak is, elég csak a görkorcsolyát vagy a petanque-ot említeni.

Genf egyik legnépszerűbb látványossága a virágóra, amely a Jardin d’Anglais bejárata mellett látható. A genfi óragyártást szimbolizáló virágóra különböző színekben pompázik a város szívében.  A város életében egyébként is régóta központi szerepet játszik a virág, hiszen hosszú évekre visszamenően, minden évben megrendezik a rózsakiállítást, amely rengeteg érdeklődőt vonz.
Genf másik igen népszerű látványossága a 137 méter magas szökőkútja, amely a Genfi-tó északi partjáról különleges látványt nyújt a várost körülölelő hegyekkel.

Aki szereti a szélben dagadó vitorlák látványát, annak nem érdemes kihagyni Európa legnagyobb vitorlásversenyét a Genfi-tavon.

A város nyári forgatagában felejthetetlen élményt nyújt a plázs semmi máshoz nem fogható hangulata: baráti társaságok, családok, szerelmespárok, kávéznak, reggeliznek, sétálgatnak, beszélgetnek, vagy éppen kocognak a tóparton. Jó ennek a színes kavalkádnak aktív részese lenni!

Városi praktikák

Genfben komoly gondot jelent a parkolás és a fizetős helyek meglehetősen drágák, illetve időtúllépés vagy a parkoló díj elmaradása esetén kíméletlenül büntetnek… A tömegközlekedés viszont kifogástalanul szervezett, de aki nem rest, az biciklire is ülhet.  Igazi, élhető, „gyermekbarát” európai város, amely számos, igényesen kialakított játszótérrel is rendelkezik.

Játssz velünk!

Nyereményjáték

Kérdés:

Hány járatot indít a WIZZ AIR Genfből?

Képek: archív