Gyűrűzik a gólyákat Komárom-Esztergom megyében

Az akció kilenc egymás utáni helyszínen zajlik, reggel nyolc órától. A rendezvényen a látogatók egy-egy fiókát közelről is megszemlélhetnek, betekintést kapnak a madárgyűrűzés rejtelmeibe, előadást hallhatnak a gólyák életmódjáról és védeleméről – mondta el az MTI-nek Argai Sándor, az SZVTE gólyavédelmi programjának vezetője.


A gólyagyűrűzés pontos helyszínei és időpontjai megtalálhatók a www.szazvolgy.hu és a www.mme-komarom.hu oldalakon. Késés a megadott időpontokhoz képest előfordulhat, de a programot minden helyszínen megtartják.
Komárom-Esztergom megye a vizes élőhelyek hiánya miatt az ország legritkábban lakott része a gólyák szempontjából, az állomány mindössze 20-30 pár között ingadozik.
Márciusban a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársai négy új fehérgólyafészket alakítottak ki, a közvetlenül az elektromos vezetékekre rakott fészkeket a villanyoszlopok feletti, biztonságos tartókon építették újjá.


A gólyák védelmében az egyesület fészek-örökbefogadási programot indított, amelyre a szazvolgy@gmail.com lehet jelentkezni. Szeretnének minden fészeknek gondviselőt találni, aki tájékoztatja a szervezetet az egyes gólyapárokról, az életüket befolyásoló eseményekről. (MTI)

képek: Szatmári Zoltán, archív