Trekking az Atlasz-hegység ormai közt

Az Atlasz-hegység Észak-Afrikában, Algéria, Marokkó és Tunézia országait érintve mintegy 2400 kilométer hosszúságban húzódik, amely az Alpi-himalájai-hegységrendszer legnyugatibb tagja.
Több párhuzamos hegyláncból áll. A negyedik legmagasabb csúcsa a Marokkóban magasodó 4 067 m magas Ighil M’Goun, amelynek meghódítására évről-évre egyre többen vállalkoznak.


A hegy megmászására az egyik legideálisabb útvonal a Marrakeshből a csodaszép Ait Bougmez völgybe vezet, amely joggal nevezhető az Atlasz-hegység egyik legszebb vidékének. Azilal régióban az utat apró falvak és megművelt területek szegélyezik, majd egy 2200 méteres hágóra kanyarog fel az út, ahonnan meseszép kilátás nyílik az Atlasz-hegység tekintélyparancsoló vonulataira, miközben a táj képe markánsan megváltozik. Csodálatos aleppói fenyők hajladoznak a változatos hegyvidéken.


A kietlen, köves sziklás terepen és a meredek hegyoldalakon nem mindig egyszerű az előre jutás.  A hegy megmászásához több hágón is át kell jutni, amelyek némelyike korábban a karavánok számára az észak-déli átjárást biztosította az Atlasz gerincei között. A hágókról az Ait Bougmez völgybe visszapillantva az Atlasz hegyvonulatainak lenyűgöző csúcsai tárulnak a szemünk elé. Messzebb délre a horizonton a sivatag fényei sejlenek fel. A látvány kárpótol minden egyes izzadság cseppért.


Az Ighil Mgoun, 4.071 méter magas hegy berber nyelven annyit tesz: vihar, de csúcsáról idilli időben meseszép kilátás tárul az Atlasz hegység vonulataira, völgyeire és sokszínű, változatos tájaira.


képek: archív