Jeep kalandok Mongóliában

Kerékcsere csontig hatoló hidegben, lökhárítót próbára tevő kátyúk: a messzi Mongólia végeláthatatlan tájain sok mindent ki kell bírni és el kell tudni viselni a farkasordító hidegben. Ennek jutalma viszont egy különleges világ nem mindennapi, felejthetetlen élménye.

A világon Mongóliában legkisebb a népsűrűség: 1.7 fő négyzetkilométerenként. A lakosság harmada a fővárosban, Ulánbátor él.
Az ország összlakossága mintegy 2 millió fő közel négyszer akkora területen él, mint Németország. Könnyen belátható, hogy egyedül „lézengeni” a végeláthatatlan, vad természetben nem ildomos. A kietlen mongol sztyeppén napokig szinte egy teremtett lélekkel sem találkozunk. Már értjük, hogy Mongóliában miért csak úgy lehet autót bérelni, ha helyi lakos ül a kormánykeréknél.

Képes beszámoló egy mongóliai Jeep kalandról:


A civilizáció utolsó „fellegvára”: Ulánbátor, ahol kezdetét veszi az utazás. Innentől már csak a Jeepre lehet támaszkodni a végeláthatatlan mongol sztepp vidékén.


A világon Mongóliában a legkisebb a népsűrűség: 1.7 lakos jut egy négyzetkilométerre.


Az út mellett keselyűk vájják horgas csőreiket egy elhullott állat tetemébe, miközben nyitnánk a Jeep ajtaját, de sofőrünk, Jay vészjóslóan bólint, hogy meg ne próbáljuk, mert veszélyes.


A csontig hatoló hidegben a vízesések is befagynak. Éjszakánként akár mínusz 25 C fok is lehet.


Defekt a sztyeppén. Kerékcsere a mély hóban.


Pihenő valahol út közben.


Hotel mongól módra. A turisták általában egy Jurtában töltik az éjszakát.


A jurta szélén állnak az ágyak, középen a kályha.


Ínyencség: a vacsora főtt birkafej. Mongóliában közkedvelt eledel.


„Jó éjt” zene a tiszteletünkre


Templom a sztyeppén: Erdene Dsuu volt az első buddhista kolostor Mongóliában. A templom az Orchon völgyben áll, ami az UNECSO – világörökség része.


Veszélyes útszakasz. Aki itt elakad, annak bizony sokat kell várnia a segítség megérkezéséig.


Izgalmas kaland a tevegelés is.


Napnyugta a Góbi sivatag felett.

Képek: Peer Bergholter / Jochen Müller