Víz a törpebolygón!

Az Európai Űrügynökség Herschel-teleszkópja először észlelt szakaszosan feltörő vízgőzt a Ceres törpebolygón.

A Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv legnagyobb objektuma a Ceres törpebolygó, amely 950 kilométeres átmérőjével a Hold mintegy egyharmada. Felszínét vastag jégtakaró borítja, amely alól a legújabb felfedezés szerint szakaszosan vízgőz tör fel. Becslések szerint annyi jég van a Ceres felszínén, amennyi felolvadva meghaladná a Föld teljes édesvízkészletének mennyiségét.

A kutatók azt is valószínűsítik, hogy a törpebolygót belső kőzetek alkotják, amelyek a Naprendszer első néhány millió évében állhattak össze, még a bolygók kialakulása előtt.

A Nature tudományos magazin friss számában megjelent cikkben az ESA kutatója, Michael Kuppers kijelentette, hogy a Ceres az első kisbolygó az aszteroidaövben, amelyen egyértelműen víz jelenlétét észlelték, ami azt bizonyítja, hogy felszíne jeges és légköre is van.

A két pontján feltörő vízgőzre a kutatóknak egyelőre nincs magyarázata.

A Cerest 1801-ben fedezték fel, mintegy egy évszázaddal korábban, mint a Plútót. A tudósok hamarosan belülről is tanulmányozhatják a kisbolygót, ugyanis a NASA Dawn szondája a tervek szerint 2015-ben éri el.

 

forrás: MTI, nature.com