Klein Dávid újra a csúcsra tör!

A vasárnap induló SPAR Everest Expedíció azért különleges, mert Klein Dávid oxigénpalack használata nélkül próbál feljutni a világ tetejére, ami korábban hazai hegymászónak még nem sikerült. 

Oxigénpalack nélkül eddig csak mintegy 200-an jutottak fel az Everestre önerőből azóta, hogy Sir Edmund Hillary és társa, Tendzing Norgaj bő fél évszázaddal ezelőtt meghódította a Föld legmagasabb hegycsúcsát. Magyar hegymászónak a mai napig nem sikerült még ezt az emberpróbáló küzdelmet így teljesítenie. Klein Dávid vasárnap indul Nepálba, hogy a SPAR támogatásával létrejött Everest Expedíció keretében először állhasson magyarként a tibetiek által csak a “Föld istenasszonyának” nevezett fehér hegyóriás tetején külső segítség igénybevétele nélkül.

2

Bár a legfrisebb statisztikák szerint a 8848 méteres csúcs közel 5000 megmászását regisztrálták, az efféle Himalája-turizmus már inkább káros a környezetre. A tisztán, mesterséges segítség nélküli csúcstámadás óriási emberi teljesítmény, így az expedíció mögé büszkén áll a SPAR, hogy támogassa Dávidot célja elérésében. A magyar hegymászónak nem ismeretlen ez a terep. Eddig hétszer próbált feljutni palackozott oxigén igénybevétele nélkül az Everestre, és 2007-ben járt a legközelebb ahhoz, hogy felállhasson a világ csúcsára. Dávid ekkor 200 méterre közelítette meg a Csomolungmát, ugyanis 8650 méterről az időhiány miatt kénytelen volt visszafordulni társával együtt. Az április 6-án induló expedícióban a magyar hegymászó az északi oldalon, a tibeti normál utat követve kísérli majd meg a csúcstámadást, és május közepére tervezi a különböző magasságokban szükséges táborok felépítését, majd várhatóan a hónap végén a sikeres csúcselérést.

A SPAR biztosítja a hétvégén induló expedícióhoz szükséges financiális hátteret, amely kiterjed az útiköltségekre, a teljes körű felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai költségekre és az adminisztrációs díjakra. Ezen kívül Dávid rendelkezésére állnak a kiváló minőségű SPAR sajátmárkás élelmiszerek is, amelyek segítik a hegyvidéki körülmények között is a tápláló étkezést és a szükséges energiabevitelt. A SPAR Everest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Dávid mozgását a Himaláján.

1

Az expedícióval párhuzamosan indul a SPAR legújabb matricagyűjtő albuma, a Hegymánia, amely a hegyvidékek élővilágát mutatja be. A csodálatos albumban helyet kapott Dávid saját fotója az Everestről és az általa írt „hegymászás 10 aranyszabálya” is, ezzel erősítve a Hegymánia promócióját, a hazai ismeretterjesztést és a magyar extrémsport sikeréért tett erőfeszítéseket.

A matricagyűjtő albumról a www.hegymania.hu honlapon lehet bővebben tájékozódni.