Május 21-ig nincs esély a csúcstámadásra

2014. április 6-án indult a Spar Everest Expedíció, amelynek keretén belül Klein Dávid, magyar hegymászó oxigénpalack nélkül próbál feljutni a Mount Everest csúcsára. Hazai hegymászónak a mai napig nem sikerült meghódítania a tibetiek által a „Föld istenasszonyának” nevezett, 8848 méter magasan fekvő hegy tetejére, s a csúcstámadás ismét várat magára.

Klein_David-67288_resize59-es, most megjelent lapszámunkban bővebben is olvashattatok már Klein Dávid csúcsra törési szándékáról, s korábbi  kísérletéről. Dávid 2007-ben járt a legközelebb ahhoz, hogy a „világ tetején” állhasson, amikor is 200 méterre közelítette meg a legendás csúcsot.

A hegymászó sikeresen teljesítette mindhárom akklimatizációs körét, s a 8000 méter felett fekvő ún. halálzónában is járt, kellőképpen felkészítve ezáltal magát a nagy megmérettetésre. Jelenleg a hegymászó továbbra is a 4200 méteren fekvő tibeti városban, Tingriben várja, hogy az időjárás kedvezőbbre forduljon, a meteorológusok ugyanis május 21-ig nem látnak esélyt a csúcs elérésére.

Klein Dávid a Spar Expedíció honlapján közzétett levelében azt írta, “fizikailag feltöltődve, gyógyulva, lelkileg kissé feszülten” várják Török Edina alaptábor-vezetővel, hogy elindulhassanak a csúcs felé.

Képek: Spar Magyarország