265 milliárd eurós baby – avagy fogadj örökbe egy méhet!

Különleges kampányba kezdett a Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet a méhek örökbefogadásából befolyt összegből menedékhelyek kihelyezésére vállalkozik. 

Az emberiség élelmezésének mintegy 90 százaléka függ a méhektől, az ökoszisztéma ezen apró, de annál fontosabb láncszemeitől. A méhek munkájának gazdasági értéke meghaladja az évi 265 milliárd eurót, így védelmükben ez a faktor is meghatározó szerepet játszik. A 90-es évek végétől azonban rengeteg méhész számolt be a rovarok tömeges és hirtelen pusztulásáról, eltűnéséről, melynek számos oka van; ide sorolható többek között a monokultúrás mezőgazdaság, a klímaváltozásból fakadó szélsőséges időjárási viszonyok, a mérgező növényvédő szerekről nem is beszélve. A Greenpeace olyan betiltandó, méhekre halálos anyagokat jelölt meg listáján, mint például cipermetrin, a deltametrin, tiametoxam vagy a fipronil; 2013 áprilisában számos európai ország támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, mely a három legkárosabb rovarirtó átmeneti betiltását szorgalmazta.

méhek4

A monokultúrás nagyüzemi mezőgazdasági terjedése miatt a méhek természetes élőhelyei is aprózódásnak indultak, így hazánkban a környezetvédelmi szervezet közel 100 méhmenedékkel kívánja biztosítani a magányosan élő méhek szaporodási és áttelelési lehetőségeit. Egy méh örökbefogadásának összege 250 Ft, egy menedék ára pedig 62.500 Ft körül mozog; az eddig befolyt támogatás összegéből 18 menedékre való pénz áll a szervezet rendelkezésére.

bees3

A méhek örökbefogadásán túl személyes életterünkben, közvetlen környezetünkben is eszközölhetünk számos olyan változtatást, mellyel biztosíthatjuk a hasznos rovarok életét: ajánlott például a városi zöldterületeken (természetes anyagokból készült) méhmenedékeket elhelyezni, vagy a káros anyagokat tartalmazó rovarölő szereket természetes riasztókra cserélni. Ha kerttulajdonosok vagyunk, lehetőleg ültessünk minél több eltérő időben virágzó növényt, amelyek folyamatosan biztosítják a rovarok táplálékforrását. Az első pillantásra gesztusértékű támogatások valójában saját fenntartható életünk zálogaiként értékelhetőek, s ezek csupán első állomásai az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő újfajta, ökotudatos gondolkodásmódnak.