Megkezdik az atlanti-óceáni roncstemető feltárását

A NOAA (az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörfelügyelet) és a WHOI (Woods Hole Oceanográfiai Intézet) most kéz a kézben kutatja az észak-karolinai partokat – a II. világháborúban ugyanis becslések szerint több tucat hajó süllyedt el itt, amelyekről jelenleg alig tudunk valamit. A tudósok a roncsok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Az Atlanti-óceánnak ezt az Észak-Karolina közelében található területét rengeteg néven emlegették már: az Atlanti Csatamező, az Atlanti Temető, a Torpedó Csomópont, és így tovább. A német U-bootok a II. világháborúban több tucat kereskedelmi- és katonai hajót süllyesztettek el ezeken a vizeken –az előzetes becslések szerint 1942 januárja és augusztusa között körülbelül 50-et.

A NOAA folyamatosan kutatja az Atlanti-óceánnak ezeket a területeit, most azonban kapnak egy kis segítséget a Woods Hole Oceanográfiai Intézettől is: a WHOI Speciális Képalkotó Laborjának munkatársai vállalták, hogy 3D-s módszerekkel feltérképezik a tenger mélyén fekvő roncsokat.

„Reméljük, hogy a 3D-s képek segítségével a NOAA kutatói visszatérhetnek majd a megörökített területekre, és megállapíthatja az itt található roncsok állapotát és a tengeri környezetre gyakorolt hatásait” – nyilatkozta Evan Kovacs, a 10 napos felderítő expedíció szervezője.

„Ez az első ilyen nagyszabású tengeri régészeti programunk, amit a NOAA-val együtt hajtunk végre” – mondta Bill Lange, a Speciális Képalkotó Labor vezetője. –„Reméljük, hogy ez az első a sikeres együttműködési programjaink hosszú sorában.” Bill Lange már 5-6 éve vezet ehhez hasonló tengeri régészeti programokat, de ez az első, amelyen a NOAA-val is együttműködnek.

Az augusztus közepén induló kutatóút során a tudósok egy olyan távvezérlésű járművel fognak dolgozni, amely a tengerfenéken haladva háromdimenziós fotókat és nagy felbontású videofelvételeket fog készíteni a roncsokról. A jármű (ROV) irányítója együttműködik majd a NOAA technikai búvárcsapatával, akik a korábban szonárral felfedezett roncsokat tanulmányozzák először. A búvárok olyan helyeket fognak dokumentálni, amelyeket a ROV nem tud megközelíteni.

A NOAA szerint ez az expedíció azért is fontos, mert tudósok először vizsgálhatják majd tudományos szemmel az Atlanti-óceán észak-karolinai csatamezőjét.

A kutatásban, amelyet a NOAA Kutatási Hivatala finanszíroz, részt vesznek még búvárok és régészek az észak-karolinai nemzeti park víz alatti erőforrás-központjából, valamint kutatók az UNC Partvizsgálati Intézetéből és az Óceáni Felfedező- és Kutatóintézetek Szövetségéből.

Képek: NOAA