Sétálni egy aszteroida felszínén

A NASA NEEMO 15 missziójának tagjai 13 napot töltenek egy víz alatti laboratóriumban, hogy teszteljék felszereléseiket és saját állóképességüket. A víz alatti expedíciók ugyanis az űrbeli környezeti viszonyokra készítik fel az asztronautákat – így kiderül, mennyire bírnák az iramot egy aszteroida felszínén.

A NASA NEEMO 15 missziójának tagjai úgy készülnek fel űrbeli küldetéseikre, hogy a víz alatt szimulálják a földön kívüli feltételeket. Az expedíció résztvevői NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) 18 méter mélyen fekvő víz alatti Florida Keys Nemzeti Tengeri Intézetben töltenek el 13 napot. Az október 20-án induló NEEMO 15 (NASA Extreme Environment Mission Operations, azaz NASA Extrém Környezeti Körülmények Misszió Műveletek) misszió tagjai a szintén a NOAA tulajdonában lévő Aquarius Reef Bázison készültek fel a majd’ két hetes expedícióra.

2001 óta a NEEMO program keretein belül 14 expedíciót bonyolítottak le az Aquarius Bázison. Ezek során általában a Space Shuttle űrhajókon és az Űrállomáson való munkára készítették fel a résztvevőket. A NEEMO 15-ös a második olyan program, amely során eddig ismeretlen űrbéli körülményekre készítik fel az asztronautákat – ezúttal például arra, hogyan gyűjtsenek mintákat egy Földközeli aszteroidáról. Ezek az aszteroidák általában relatíve kicsik, felszínükön pedig legtöbbször egyáltalán nincs gravitáció. A NEEMO 15 során az asztronauták azt gyakorolják, hogyan rögzíthetik magukat az aszteroida felszínéhez a speciális körülmények között.

„A tengerfenék kitűnő helyszín egy aszteroida felszínének szimulálására” – nyilatkozta Steve Chappell, a NEEMO 15 vezetőhelyettese.

Fotók: NASA, Canadian Space Agency