Al Gore és Branson együtt mennek az Antarktiszra

Az Államok ex-alelnöke és a multimilliomos expedítor együtt vágnak neki az Antarktisz jégmezőinek azért, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedés káros hatásaira.

Al Gore, az Amerikai Egyesült Államok ex-alelnöke és a multimilliomos vállalkozó, Richard Branson együtt vágnak neki a legdélebbi kontinensnek Gore Klímaváltozás Realitás Programjának keretében. A két hírességgel egy csapat sarkkutató is együtt utazik.

A január 30-án indult expedíció célja felhívni a világ figyelmét a globális felmelegedés okozta drasztikus változásokra.

„A nyugat-antarktiszi félsziget ötször gyorsabban melegszik, mint a globális átlag” – írja Al Gore blogjában. –„A félsziget képletesen a legnagyobb kanári a szénbányában” – Gore arra a jelenségre céloz, amikor a bányászok a profi mérőműszerek megjelenése előtt kanárikat vittek magukkal a bányákba. A madarak érzékelik a szénmonoxidot, és a legkisebb szénmonoxid-koncentrációnál sem kapnak már levegőt – így ha a kanárik abbahagyták az éneklést, a bányászok tudták, hogy nekik is a felszínre kell jönniük. Az Antarktisz extrém gyorsaságú melegedése a globális felmelegedés káros hatásaira figyelmezteti a világot.

„Mi történne a világgal, ha ez a hatalmas mennyiségű fagyott víz hirtelen megolvadna?” – teszi fel a kérdést az ex-alelnök.

A csapat 30-án indult el Ushuaiából, Argentínából, és már át is hajóztak a veszélyes Drake-átjárón. „Az első 24 órában kegyesek voltak velünk az istenek” – írja Branson blogjában. –„A guide-unk azt mondta, hogy ez volt az egyik legcsendesebb, legveszélytelenebb útja az átjárón keresztül. Lehet, hogy ez a vihar előtti csend?”

Az antarktiszi út Gore klímaváltozás-kampányának része, amely a sarki jégtáblák és a gleccserek olvadására hívja fel a figyelmet. A Klímaváltozás Realitás Projekt azt vizsgálja, milyen hatással van a gleccserek olvadása a világ különböző tájaira.

Bővebb információért kattintsatok ide.

Forrás: stuff.co.nz