Egyre közelebb a Mariana-árok expedíció

A Richard Branson alapította Virgin Oceanic egyre közelebb jut ahhoz, hogy versenytársait megelőzve, a világon másodikként lemerülhessen Földünk legmélyebb pontjához. Branson és csapata azonban a tudományos munkánál nem áll meg: turistalátványosságot szeretne csinálni a Mariana-árokból.

Már több mint ötven év eltelt, mióta 1960. január 23-án Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste fedélzetén elérte a Mariana-árok legmélyebb pontját, a 10 994 méteres Challenger-szakadékot. Azóta a tengeri érdeklődésű kutatók egyik legnagyobb kihívása, hogy megismételjék ezt a nem mindennapi teljesítményt – sokszor emlegetett igazság ugyanis, hogy a Hold felszínét is jobban ismerjük, mint Földünk legmélyebb pontját.

A Virgin Oceanic tengeralattjáró

A lejutásért hosszú évek óta feszült verseny folyik, amelyben a Triton Submarines vállalat, James Cameron filmrendező és Richard Branson a főszereplők. A három vállalkozás közül úgy tűnik, a Virgin Oceanic áll a legjobban, ők ugyanis a jövő héten kezdik élesben is tesztelni a tengeralattjárójukat egy San Franciscóban felállított, hatalmas tartályban, majd sekélyvízi manővereket végeznek vele Newport Beach közelében.

Ha a tesztek során minden jól megy, a tengeralattjárót magas nyomású teszteknek is alávetik egy speciális, külön erre kialakított kamrában, még ebben az évben.

A jármű több mint 3500 kilogrammnyi titánból és karbonszálakból áll, és úgy alakították ki, hogy ellen tudjon állni a nyomásnak, ami az óceánfenéken nehezedik majd rá – odalenn ugyanis akkora nyomás nehezedik majd a tengeralattjáróra, mintha a szárazföldön 8000 elefánt állna rá egy Mini Cooperre.

Ha a körülbelül 15 millió dollárból összehozott projekt sikeres lesz, a Virgin Oceanic szeretné kereskedelmi célra is felhasználni tengeralattjáróját: magyarul mélytengeri turizmust szervez majd Földünk legmélyebb pontjára.

Az expedíció során a mélytengeri élőlényeket is vizsgálják majd

Természetesen Bransonnak és csapatának tudományos céljai is vannak az expedícióval: vízmintákat és üledékmintákat gyűjtenek majd egy távirányítású jármű segítségével, amelyeket a felszínen kutatók elemezhetnek. A Scripps Oceanográfiai Intézet kutatója, Doug Bartlett hatalmas lehetőségnek tartja a Virgin Oceanic merülését: „A minták hihetetlen lehetőséget adnak majd nekünk arra, hogy megvizsgáljuk az ilyen extrém körülmények között kialakult életet” – nyilatkozta.

Az expedícióról bővebben ide kattintva olvashattok.

Forrás: San Diego News