Nyoma veszett a Vosztok-tavat kutató tudósoknak

Már több mint egy hete nem hallottak azokról az orosz tudósokról, akik az Antarktisz jégpáncélja alatt rejtőző legnagyobb felszín alatti tavat, a Vosztok-tavat kutatják. A kutatók sokak szerint a közelgő antarktiszi tél áldozatai lettek.

Az orosz Arktiszi és Antarktiszi Kutatóállomás (AARI) tudósai hosszú hetek óta próbálnak eljutni az Antarktisz 150 felszín alatti tavának legnagyobbikához, a Vosztok-tóhoz. A majdnem4 kilométermélyen elterülő tavat csaknem 20 millió éve nem érte felszíni levegő, így a kutatók arra számítanak, hogy eddig ismeretlen élőlényeket is találnak vizében. Az orosz expedíció a közelgő antarktiszi tél ellenére sikeres volt – egészen egy héttel ezelőttig, amikor a kutatóállomás (és ezzel együtt a tudományos társadalom egésze) elvesztette a kommunikációs kapcsolatot a jégen munkálkodó kutatókkal. Az orosz tudósok azóta sem adtak életjelet magukról.

„Odakinn a hőmérséklet extrém hideg” – magyarázza Dr. David A. Pearce mikrobiológus a Fox Newsnak. –„Ha sokáig nyitva hagyod a szemedet, a könnyed is megfagy.”

Pearce egy párhuzamos expedíciót vezet a Brit Antarktiszi Kutatás (British Antarctic Survey) által szervezett kutatóúton. Ők az Ellsworth-tavat környékezték meg az elmúlt hetekben. Most azonban a Vosztok-expedíció tagjaiért aggódnak.

„Vissza kellene érniük hatodikáig” – nyilatkozta a Fox Newsnak. A Vosztok Állomáson mérik a leghidegebb hőmérsékleteket az Antarktiszon: a rekord eddig -89,4 Celsius-fok. Senki nem tudja, mi történt az orosz tudósokkal. –„Mindannyian lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy jelentkezzenek.”

Az orosz kutatók irídium telefonokat használtak a kapcsolattartásra, de vannak olyan területek, amelyeknél még így sincs lefedettségük. A tudósok Pearce szerint technikai nehézségekkel küzdhetnek, de az is lehet, hogy egyszerűen csak összepakoltak és elindultak visszafelé anélkül, hogy bárkinek szóltak volna.

„Nem hiszem, hogy valami szörnyűség történhetett velük” – nyilatkozta Pearce. Mégis, a majdnem egyhetes hallgatás az egész tudományos világot aggodalommal tölti el.