Jégbe zárt tavat vizsgálnának a kutatók

Legalább félmillió éve nem látta senki annak az antarktiszi tónak a vizét, amelyen brit tudósok ma kezdenek el dolgozni. Az expedíció célja az Ellsworth-tó mikrobális világának vizsgálata.

A 14 kilométer hosszú és 160 méter mély Ellsworth-tó több mint három kilométernyi vastag jég alatt fekszik, és félmillió éve érintetlenül áll medrében. Brit kutatók idén először próbálkoznak meg azzal, hogy átfúrják a jégréteget, és megvizsgálják, ilyen embertelen körülmények között is képes-e bármilyen életforma túlélni.

Paleoklímakutatók úgy gondolják, hogy a tó fenekén található üledék akár több ezer éves éghajlati és történelmi adatokkal szolgálhat majd. Ezek az eredmények a globális felmelegedés kutatásában is segítségükre lehetnek.

Tipp: A legnagyobb felfedezők – infografika!

Angol egyetemek, a Brit Antarktisz Felmérés (British Antarctic Survey) és a Nemzeti Óceanográfiai Központ közös expedíciója különösen nehéz vállalkozás, hiszen nem csak a zord környezetet kell elviselniük a résztvevőknek, de a szerszámokat és tudományos eszközöket sterilen is kell tartaniuk. Pontosan ezért kétesek a Vosztok-tavat kutató orosz tudósok tudományos eredményei is – nem lehet biztosan megmondani, hogy eszközeik kizárólag a tó élővilágával érintkeztek csupán.

A Bristoli Egyetem kutatója, a projekt tudományos vezetője, Martin Siegert professzor a BBC-nek elmondta, hogy először 16 évvel ezelőtt érzett késztetést a jégbezárt tavak vizsgálatára. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy kipróbálhassuk azokat a tudományos módszereket, amelyeket ilyen hosszú időn át terveztünk” – nyilatkozta.

Forrás: BBC News