Kutatók elérték a Whillans-tavat

Sarkkutatók ismét a jégbe zárt tavak felé veszik az irányt: ezúttal az Antarktisz nyugati felén található Whillans-tavat közelítették meg 1000 kilométeres utat hagyva maguk mögött a McMurdo állomástól.

A Whillans-tó nagyjából 800 méterrel található a felszín alatt, és akár ősi mikroorganizmusokat is tartalmazhat. A kutatók azt is vizsgálják majd, hogy milyen szerepet játszanak a jégbe zárt tavak a jégtakaró fenntartásában – olvasható a Nature weboldalán.

Tipp: Jégbe zárt tavat vizsgálnak a kutatók

“Nagyon izgatottak vagyunk, hogy itt lehetünk – nyilatkozta John Priscu, az amerikai Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling (WISSARD, Whillans Jégáramlat Szubglaciális Hozzáférési Fúrókutatás) vezetője.

A kutatók körülbelül 1000 kilométeres utat tettek meg a tóig a McMurdo kutatóállomástól. A Whillans egyike a 300 újonnan felfedezett jégbe zárt tónak, amelyet kutatók meg akarnak vizsgálni. A WISSARD vállalkozása nem lesz egyszerű – az elmúlt időszakban angol tudósoknak vissza kellett fordulniuk az Ellsworth-tótól, és a Vosztok-tavat kutató oroszoknak sem volt egyszerű a helyzetük.