Élet lehet a jégbe zárt tóban

Az amerikai WISSARD expedíció sikeresen elérte a Whillans-tavat, a belőle kinyert minták pedig pozitívan reagálnak a DNS-érzékeny színezékekre. Ez azt jelentheti, hogy van élet a 800 méter mélyen fekvő vízben.

A WISSARD expedíció során kinyert mintákban a vizsgálatok során olyan sejteket találtak, amelyek reagáltak a DNS-érzékeny színezékre – olvasható a Discovery News webportálon. A kutatók szerint ez biztató jel arra nézve, hogy lehet élet a 800 méter mélyen fekvő tó vizében.

Tipp: Kutatók elérték a Whillans-tavat

A Whillans-tó akár ősi mikroorganizmusokat is tartalmazhat. A kutatók azt is vizsgálják majd, hogy milyen szerepet játszanak a jégbe zárt tavak a jégtakaró fenntartásában – olvasható a Nature weboldalán.

A Whillans egyike a 300 újonnan felfedezett jégbe zárt tónak, amelyet kutatók meg akarnak vizsgálni. A WISSARD vállalkozása nem egyszerű – az elmúlt időszakban angol tudósoknak vissza kellett fordulniuk az Ellsworth-tótól, és a Vosztok-tavat kutató oroszoknak sem volt egyszerű a helyzetük.

Tipp: Jégbe zárt tavat vizsgálnak a kutatók

A következő lépés, hogy a mikroszkopikus sejteket elküldik az Egyesült Államokba további vizsgálatokra, hogy megállapíthassák, valóban életet találtak-e a jégbe zárt tó vizében.

Fotó: Marcy Beitch, WISSARD