A Kancsendzönga-expedíció tagjai Kőrösi Csoma Sándor sírjánál

A 2013-as magyar Kancsendzönga-expedíció tagjai (Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Kiss Péter, Jaroslav Dutka és a trekkinges Kovács Gábor) átutaztak Indiába, és Dardzsilingben meglátogatták Kőrösi Csoma Sándor sírját. A csapat azóta visszatért Nepálba, hogy megkezdje kilencnapos túráját az 5300 méter magas alaptáborba (BC), de Kollár Lajos, az expedíció vezetője a határátkelés után küldött egy rövid jelentést.

Kancsendzönga (8586 méter)

Kollár Lajos (04.01):
 ”Itteni idő szerint 4-5 óra körül megérkeztünk Dardzsilingbe. Kathmanduból egy kétmotoros kis géppel Badhrapúrig repültünk, majd dzsipre váltottunk a határig. Az átkelés egy vicces procedúra, ki kell tölteni mindenféle okmányokat és kérdésekre válaszolni, mint a követségen otthon. És ezt az indiai oldalon is megismételni. Jó két óránk ment el így a 30 fokos melegben. Aztán tovább, 3 órás zötykölődés a dzsippel, keresztül Nyugat-Bengália egy részén, majd Sikkimbe érve, és a teaültetvények között kanyarogva egyszer csak ott van Dardzsiling. Szállodát kerestünk (nem egyszerű) és találtunk elfogadhatót minden szempontból. Internet nincs, műholdra váltunk holnap reggel. Szintén a holnapi program a Kőrösi sír meglátogatása és egyéb látnivalók.”

A csapat időközben ellátogatott Körösi Csoma Sándor sírjához, majd megtekintette a „Himalayan Climbing Institut” –ot, amelyet 1954-ben hoztak létre, a Csomolungma első megmászása után.

Kőrösi Csoma Sándor, sz. Csoma Sándor (Csomakőrös, 1784. március 27. – Dardzsiling, 1842. április 11.)

Képek: archív, himalajaexpedicio.hu