Hat testvér együtt készül megmászni a Mount Everestet

Hat nepáli fivér egyszerre tesz kísérletet a világ legmagasabb hegyének, a 8848 méter magas Mount Everestnek a megmászására, hogy ezzel világrekordot állítsanak fel.

A harmincas éveikben járó férfiak mind gyakorlott serpák (hegyi vezetők), és az egyazon családon belüli férfitestvérek csúcshódításának kategóriájában készülnek a rekordra. A mászást az időjárástól függően, május 21-én vagy 22-én kezdik.


A fivérek közül a 35 éves Mingma már megmászta a világnak mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb csúcsát, és testvérei közül ketten egyéb mászórekordokat állítottak fel. A testvérek közül hárman együttvéve már 11 alkalommal mászták meg a Csomolungmát, hárman azonban még nem jártak egyetlen 8000 méter feletti csúcson sem.

A rekorddöntésre készülő testvérek közül négyen már egy 6600 méter magasan fekvő táborban akklimatizálódnak, Mingma és egy másik fivér később csatlakozik hozzájuk.

Mingma serpa

Mingmának hivatalos igazolása van a nepáli kormánytól arról, hogy 33 éves korára, a világon a legfiatalabb emberként, megmászta az összes nyolcezres csúcsot. E címét azonban várhatóan rövidesen elveszíti, mert Csangdava nevű 31 éves öccse a múlt héten befejezte a nyolcezresek meghódítását, és a szükséges okmány bemutatása után ő lesz az új rekorder.

A világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsa közül nyolc Nepálban található. A földkerekség legmagasabb hegycsúcsát eddig a legtöbbször – huszonegyszer – az Apa nevű nepáli serpa mászta meg. (MTI)


képek: archív

Kapcsolódó anyagok:
Erőss Zsolt a világ harmadik legmagasabb hegyére készül
A Kancsendzönga-expedíció tagjai Kőrösi Csoma Sándor sírjánál
Áll az egyes tábor 6200 méteren