A remény győzelme

„Az emberi szervezet 30 napig képes túlélni élelem nélkül és 3 napig víz nélkül, de remény nélkül fél percet sem bírunk ki, mert remény nélkül senkik sem vagyunk.” – mondja Sean Swarner, az az amerikai hegymászó, aki kétszer is legyőzte a rákot, majd feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Sean Swarner az USA-ban született. Már a kiskorában is mozgékony gyermek sokat mozgott és sportolt: így nem csoda, hogy egyik dédelgetett álma az volt, hogy olimpiai bajnok úszó váljon belőle. Életét azonban átírja a keserű sors: 13 évesen Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, és orvosai szerint csak néhány hónapja volt hátra. (A Non-Hodgkin-limfóma a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T- limfocitáinak rosszindulatú daganatos betegsége.)
Örvendetes módon tíz hónapos intenzív kezelést követően Sean egészségi állapota javult.

Jó lehet a betegség teljesen felforgatta az életét, de megkönnyebbült, hogy a kezeléssorozat után még élt. Egy évvel később a rutin vizsgálatok sajnos újabb daganatos elváltozást mutattak ki Sean tüdején. A 16 éves kisfiú azt gondolta, hogy ezt a betegséget már nem lesz képes leküzdenie a szervezete. Ennek ellenére a bátor Sean újabb – 13 hónapos – kezelésnek vetette alá magát, és a bátorsága eredménnyel járt: még a kezelőorvosait is meglepte, mikor látták, hogy a fiú szervezete legyőzte a rákot.

Az a tény, hogy Sean két halálos betegséggel szemben is megnyerte küzdelmes csatáját, világossá tette számára, hogy a jövőben bátran szembenéz a kihívásokkal. Elhatározta, hogy mindenáron megvalósítja álmait: „Úgy ismerjenek az emberek, hogy ki vagyok, és ne úgy, hogy miken mentem keresztül” – mondta Sean. Mivel olimpikon úszókarrierje betegsége miatt nem valósulhatott meg, ezért inkább a hegymászás felé fordult.

2001-ben Sean és testvére megalapította a “CancerClimber Association” non-profit szervezetet, amely  – többek között az ő inspiráló történetén keresztül -  reményt  ad és támogatást nyújt a rákos betegségek túlélőinek életük teljessé válásához, új kalandokhoz, kihívásokhoz.  Sean kiderítette, hogy daganatos betegséget túlélői közül még soha senki nem mászta meg a Mount Everestet, így úgy döntött, hogy megpróbálkozik ezzel a nem mindennapi kihívással. Több hónapos kemény edzésbe kezdett, és fáradozását siker koronázta: feljutott a világ tetejére! Sean hatalmas sikerén felbuzdulva elhatározta, hogy feljut az összes kontinens legmagasabb hegycsúcsára. Öt év hegymászás után az alaszkai Denali hegy elérésével teljesítette be hőn áhított célját.

Seannek nyughatatlan maradt és újabb célt tűzött ki maga elé. Következetes és tudatos felkészülés után sikeresen teljesítette az Ironman Világbajnokság Hawaii-i versenyét. Sean folyamatosan új kihívásokon töri a fejét. Nagy vágya, hogy egyszer elérje a Déli- és az Északi sarkot is. A világon sokaknak segít kihívást jelentő célok meghatározásában és motiválja őket azok elérésében.
„Legyen egy célod, amiben hiszel, és sosem szabad feladni.  Minden csak rajtad múlik.”- mondja Sean.  És valljuk be, igaza van…

képek: CancerClimber Association

Kapcsolódó anyagaink:
Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben!
Extrém Hideg Expedíció